Председателят на Студентски съвет Христо Козаров и колежката му Сияна Петкова посетиха една от най-големите компании за производство на млечни продукти, модерни оранжерии на хидропоника и Шанхайската изследователска станция за градски гори

„Изключително съм впечатлен как един мегаполис като Шанхай се грижи за своята зелена система и се бори със замърсяването на въздуха. Навсякъде има насаждения, дори на кръстовищата тип „детелина“ видях посаден бръшлян. За последните години градът е увеличил с 15-20% зелените си площи“, споделя третокурсникът от Аграрния университет Христо Козаров.

Председателят на Студентския съвет във вуза, който учи в специалност „Лозароградинарство“, и колежката му Сияна Петкова – четвъртокурсник „Аграрно инженерство“, взеха участие в лятното училище на Шанхайския университет „Джао Тонг“. Заедно с тях в обучителната програма за градски гори и модерно земеделие се включиха студенти от Румъния, Сърбия, Черна гора, Израел, Сингапур. „Джао Тонг“ е държавен научноизследователски университет, третият по големина в Китай и едно от най-старите и престижни учебни заведения.

Двуседмичната лятна програма съдържала академични лекции, посещение на Шанхайска изследователска станция за градските гори, на ботанически градини и модернизирани аграрни паркове.

Студентите посетили най-голямата компания за производство на млечни продукти, която е избрала за име на киселото си мляко родопското село Момчиловци. Bright Dairy налага марката Momchilovti и всяка година провежда конкурс за рекламно лице. Заради китайските вкусове нашите закваски не се ползват, но продажбите вече надхвърлят 100 млн. долара. “Това е мляко за пиене, което се предлага в шест разновидности с добавки от различни плодове и зеленчуци и е сладникаво на вкус“, обяснява Христо. На опаковката от 200 грама е разказана историята на марката и е посочен произходът на името Momchilovtsi – село на дълголетниците, където животът е бавен и спокоен.

Пловдивските студенти били изключително впечатлени и от модерните оранжерии на хидропоника, където няма почва, а растенията се отглеждат в разтвор. Вcички необходими за развитието им хранителни вещества се подават посредством капково напояване, като целият процес се управлява с компютър.

Христо и Сияна имали шанса да разгледат и Шанхайската изследователска станция за гори, където се измерват температурата и чистотата на въздуха.

„Ценното беше, че обменихме опит и осъществихме контакти с колеги от Хонг Конг, Румъния, Сърбия, минахме кратък курс по китайски, а след академичните лекции готвихме и дегустирахме вина“, споделя Сияна.

За успешното завършване на програмата участниците трябвало да подготвят и представят презентация, свързана с проблемите на съответната държава и визията за разрешаването им. Акцентът на пловдивското изложение били горите и държавната политика за опазването им, станциите за чистотата на въздуха, както и зелената система на Пловдив с фокус върху тепетата.