Условията за бригада в САЩ бяха разяснени подробно на студенти от УХТ.

Програмата на Държавния департамент дава шанс на младежи до 28 години редовно обучение за работят до 5 месеца зад океана

Условията за бригада в САЩ бяха разяснени подробно на студенти от УХТ.
Условията за бригада в САЩ бяха разяснени подробно на студенти от УХТ.

Ако искате да получите най-добри условия и най-примамливи оферти за бригада в САЩ, подайте документите си до края на ноември. Това съветваха представители на агенция Usit colours студенти от Университета по хранителни технологии. В двора на висшето училище бяха презентирани възможностите за работа в Америка на младежи от 18 до 28 години, които учат редовно. Другото изискване към тях е да имат добри познания по английски, за да могат да кандидатстват за работни позиции в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Програмата Work and travel USA е създадена от Държавния департамент на САЩ през 1957 година, чиято цел е да популяризира американската култура и начин на живот сред младите хора от цял свят. През годините програмата печели популярност и близо 100 000 студенти от 103 страни по света посещават САЩ. Повече от 20 години тя е достъпна и за български студенти.

Това е най-лесният начин за работа в САЩ през ваканцията, обясниха презентаторите на студентите и уточниха, че първо трябва да минат интервю с работодател или специалист по човешки ресурси в София. Одобрените получават разрешително за работа и виза. Максималното време за престой е 5 месеца – от 1 май до 30 септември. Разрешени са още 30 дни престой след края на работния период като туристи.

Цената на програмата, която включва пълна 5-месечна застраховка, е 599 долара. Колко ще струва самолетният билет зависи от времето на резервация. Таксата за интервюто за американска виза е 160 долара, 35 долара се плащат към Държавния департамент. Цената на програмата може да бъде заплатена на вноски, като депозит от 30 долара резервира място за участие и работно разрешително.

Препоръката към студентите, които се готвят да заминават, е да издърпат изпитите и да ги вземат предварително, тъй като целта на стажовете не е да се пречи на обучението. И обясняват, че вложените за заминаването средства многократно се възвръщат за петте месеца работа.