Защо храненето е важно, за да сме здрави и успешни, а наднорменото тегло води до сериозни заболявания разясниха второкурсници от Медицинския университет пред осмокласници от СУ „Св. Паисий Хилендарски“

Мислете за тялото си като за магическа градина. Ние сме това, с което се храним, така че не се захласвайте по лъскавите опаковки на непрекъснато рекламирани продукти, а мислете за здравето си. Това посъветва днес осмокласници от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ студентката  от Медицински университет – Пловдив Нели Данаилова.

Второкурсници медици гостуваха на осмокласници от профил „Природни науки” и „Програмист на изкуствен интелект“ и направиха презентации, свързани със здравословното хранене и опасността от затлъстяване под менторството на доц. д-р Анелия Биволарска – ръководител на катедрата по медицинска биохимия. Тя е и инициатор на кампанията „Да разпространим университетското знание на достъпен език“. След като миналата година нейни студенти гостуват в училищата, за да разкажат за пагубното влияние от наркотиците, сега темата е „Борбата със затлъстяването при децата: от биохимията на тялото до здравословния живот“.

„Всеки от нас има свой собствен състав от микроорганизми, развит във времето, който може да се нарече микробна лична карта. Микробиомът е сложна и балансирана екосистема, която е в тясно взаимодействие с нашия организъм и околната среда и играе важна роля, както за поддържане на здравето на нашето тяло, така и за неговото възстановяване“, поясни Нели, след което провокира учениците да помислят защо е нужно да приемаме пробиотици и пребиотици и поясни, че поддържането на балансирана чревна флора е изключително важно за цялостното здраве на организма.

Второкурсничката посъветва гимназистите да заложат на добре изработена диета, гаранция за добър тонус и фигура, която ще промени и когнитивните им функции. Ивана цитира данни, според които до 2030 година депресията ще измести сърдечно-съдовите заболявания.

От презентацията на Ивана Герджикова стана ясно, че наднорменото тегло в детска възраст и през тийнейджърския периода увеличава риска от сърдечно-съдови болести.

Как факторите на околната среда влияят върху здравето ни, до какво води затлъстяването и защото трябва да бъдем физически активни – върху това акцентира бъдещият лекар Димитър Митев. Той посъветва учениците да забравят за дюнерите и чипса и да изгарят толкова калории дневно, колкото приемат.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.