Ревюта на облекло от известни производители, на млади дизайнери и възпитаници на специализирани средни и  висши училища предвижда съпътстващата програма на  „ТексТайлър Експо“

Преподаватели и студенти от елитния Европейски институт по дизайн, базиран в столицата на модата – Милано, ще бъдат сред участниците в новото изложение, която стартира през ноември в Международен панаир Пловдив. „ТексТайлър Експо“ ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша.

„В  Европейския институт по дизайн учат много български студенти, които са  ентусиазирани от идеята да се включат заедно с преподаватели в новата проява и да покажат свои модели“, каза главният директор на панаира д-р Иван Соколов. По думите му вече има голям интерес към инициативата.

Тя ще събере магията на модата и технологиите, за да покаже съвременния облик на една промишленост, която има над 180-годишна история в България.  След години на спадове и сътресения, днес този отрасъл има водеща място в икономиката на България и е първи по обем на износа, който достигна обем около 3 милиарда евро годишно.

Участие са потвърдили няколко български фирми и компании от Турция, които произвеждат  материали и консумативи за шивашката промишленост.

Изложението ще се развие в  4 основни направления: „Текстилна техника“, „Материали и консумативи“, „Договаряне – облеклото като услуга“ и „Готов продукт – мода“.  Ще участват фирми, предлагащи машини и програмни продукти, дрехи и обувки,  платове и консумативи, кожи и кожени изделия, аксесоари. Сред изложителите ще бъдат шивашки предприятия,  работещи „на ишлеме“, и такива със собствени готови продукти, модни линии и  марки.

В съпътстващата програма са включени ревюта на облекло от известни производители, на млади дизайнери, на възпитаници на специализирани средни и  висши училища. Предвидени са няколко семинара за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона.

Първото издание на “ТексТейлърЕкспо” ще се проведе от 8 до 11 ноември  в панаира под патронажа на Министерството на икономиката.