Пълно мълчание от МОН по исканията на университета за стопанисване на “Чайки”-те

Най-много първокурсници подават молби за настаняване. Леглата за държавните вузове са общо 4449

img_247121

Студентите от Аграрния университет ще се окажат в общежитията с най-мизерни условия, след като до момента Министерството на образованието продължава да мълчи около казуса с предоставянето на трите блока, известни като “Чайки”-те, на висшето училище. Въпреки жалбата, която Студентски съвет изпрати до министър Тодор Танев с искане за отмяна на решението за повторното връщане на базата на държавната фирма “Студентски общежития и столове”, до момента няма никакъв отговор.

“Нашите студенти са най-потърпевши. Безумно е в 2015 година баните и тоалетните да са общи за етаж, а в стая да живеят по трима. Срам ни е да настаняваме и чуждестранните колеги, които идват по програма “Еразъм”, но не можем да направим нищо. Наесен ще внесем още една подписка, подкрепена от всички пловдивски вузове”, коментира председателят на Студентски съвет на Аграрния университет Борислава Чорбаджиева. Тя уточни, че в момента се извършва ремонт на “Чайка” 3, където се подменят дограмата и подовата настилка, но вероятно парите нямало да стигнат за ново обзавеждане, затова студентите ще продължат да спят на едновремешните русенски легла. Молби за настаняване вече се приемат, като крайният срок е 3 септември.

Както в Аграрния, така и в останалите университети, най-голям наплив да се уредят с общежитие има от страна на първокурсниците. 300 са подадените молби от новоприети в Университета по хранителни технологии, по 150 – от останалите курсове, уточни управителят на общежития “Марица” Михаил Киров. В “Марици”-те са направени само освежителни ремонти, като боядисване на стаите и частичен ремонт на баните. Все още не е осигурено финансиране за тотална реконструкция на трети блок, който е в най-окаяно състояние. В него се настаняват кандидатите с най-слаб успех. Според Киров общежитията продължават да са предпочитан вариант за учащите, заради атрактивната цена. Макар че след първи курс мнозина се отказвали. От 43 до 65 лева е месечният наем за стая в “Марица”, в който са включени и режийните.  45 се плаща за “Чайки”-те, а 70 лева е цената за общежитията на Техническия университет, които са в сградата на бившето АОНСУ.

Най-скъпо излиза стаята в Медицинския и в новите общежития на Пловдивския университет, но те предлагат хотелски лукс. Влизането е с чип карта, навсякъде има видеонаблюдение и пожароизвестяване. Сградите са с безжичен интернет. В луксозно обзаведените стаи има и санитарен възел. Първият блок от новостроящия се кампус на ПУ на бул. “България” вече е готов. Той разполага със 77 стаи. Вторият ще отвори врати през ноември.

obshtejitie_pu_2

Междуведомствената комисия вече разпредели местата, като класирането се извършва по специална формула според успеха и семейния доход. Общият брой на леглата е 4449, като почти няма разлика в миналогодишното разпределение. Вузовете, които имат самостоятелни бази и ги стопанисват сами, получават най-много бройки. Пример за това е Медицинският университет, който непрекъснато реновира общежитията, обнови стола и откри спортна площадка в съседство. Той ще получи 1249 места. Следва ПУ с 1024. Точно колкото през 2014-а са местата за УХТ – 1108, и за АМТИИ – 88.505 се падат на Аграрния университет, а 443 – на Техническия.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Модерни условия за студентите си предлага Медицинският университет.