Областната администрация започва процедура за построяването на детска ясла върху държавен терен на бул. „Никола Вапцаров“. Имотът е собственост на администрацията, а решението е взето след анализ и доклад на назначената от областния управител Дани Каназирева специална комисия.

Решението идва след жалби на граждани по предложения ПУП относно параметрите и височината на застрояването,  вследствие на което е намален процентът на застрояване от 80%  на 60% , зелените площи са 40 на сто.

Припомняме, че първоначално имаше идея на мястото да бъде построена административна сграда, в която да се прехвърлят всички държавни институции, но това при сегашните условия не може да бъде направено. Според комисията теренът не бива да се продава, защото градът само ще загуби.

„Решихме за най-разумно, тъй като в момента не могат да се отделят средства за строителство, да учредим право на строеж, като вместо цена, получим площ минимум 1200 кв. м. за детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с поне 400 кв.м. площ за настаняване на държавно ведомство, обясни Каназирева.

Тя допълни, че става въпрос за прехвърляне на двете дирекции Социално подпомагане, които в момента плащат наем в размер на 6000 месечно.

По думите й първоначално идеята е била да бъде построена детска градина,  но поради  намалените строителни параметри след жалбите на пловдивчани в района, единствено може да бъде издигната детска ясла.

Детската ясла ще бъде дарена на община Пловдив с цел да се подпомогне район „Южен“ като най-гъсто населения квартал на града и да се отговори на нуждата от детски заведения.