„Импулс Инфинити Строй“ ЕООД е фирмата, която ще построи на държавния имот на бул. „Никола Вапцаров“ детската ясла с площ 1400 кв. метра, както и обекти с обществено предназначение за преместването на две държавни ведомства. На търга, който се проведе в края на миналата година, се яви само това търговско дружество, което при първоначално обявена стойност на обществените обекти не по-малко от 2,5 млн. лeва, предложи цена от 3 130 685 лeва. Това съобщи председателят на тръжната комисия Анжела Костадинова от Областна администрация.

„Предполагам, че интересът е бил занижен, тъй като изискванията бяха изключително сериозни, за да  се гарантира държавният интерес. А именно – висок размер на депозита, който служи и като гаранция, отделно от това банкова гаранция, която следва да се поддържа през цялото време на строителството, забрана за продажба на обекти преди изграждането на държавните. Собствеността върху имота си остава изцяло държавна и няма да се прехвърля на фирмата, спечелила търга“, коментира областният управител Дани Каназирева.

Идейният проект е изцяло съобразен с одобрения подробен устройствен план, който е съобразен с всички жалби на граждани, живеещи в района. Почти половината от имота остава за зеленина и ще бъде двор към детската ясла. Изложението ще е южно, със самостоятелни входове за всяка група, и няма да има засичане на потоците от жилищната сграда, държавните ведомства и яслата. Предвиден е подземен паркинг. Допълнително ще бъдат изградени и  шумоизолиращи ивици откъм булеварда.

„Радвам се, че и Областна администрация, наред с инвестиционната програма на Община Пловдив за построяването на детски градини, ще помогне за решаването на проблема с липса на достатъчно места в тях.  Яслата ще бъде дарена на общината с цел да се отговори на нуждата от детски заведения в най-гъсто населения район на града“,  допълни Каназирева.

Тя уточни, че строителството ще стартира още  тази година, а следващата седмица предстои среща с фирмата. В края на месеца ще бъде представена и визуализация на проекта.