На 18 октомври и трите гимназии, които бяха временно пребазирани заради ремонти, трябва да се върнат в сградите си

Три професионални гимназии преминаха към обучение от разстояние в електронна среда от днес. Става дума за Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия “Арх. Камен Петков”, Професионална гимназия по туризъм „ Асен Златаров“ и Професионална гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“, които са пребазирани заради ремонт на сградите им по оперативна програма “Региони в растеж”.

Разрешението е дадено само за една седмица от министъра на образованието проф. Николай Денков след обосновани доклади от директорите на трите училища и от временно изпълняващия длъжността началник на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова.

Припомняме, че трите учебни заведения от 15 септември са разпределени в други училища заради незавършил ремонт. Учебните часове се провеждат само следобед в СУ „Св. Седмочисленици“ и СУ “Софроний Врачански“ в район „Тракия“, в ПГ по машиностроене в район „Южен“, както и в ПГВАД „Христо Ботев“ в район „Централен“.

„Директорите бяха направили нужната организация, но трудностите се оказаха много. Часовете са по 30 минути, и то винаги втора смяна, което възпрепятства придвижването на доста ученици. Приемащите училища не могат да водят заниманията по интереси и дейностите по проекти, което се случва след края на редовните занятия, но сега те трябваше да освободят кабинетите за гостуващите учебни заведения. Повишената заболеваемост също беше посочена като довод от директорите“, поясни Антоанета Кръстанова.

Тя уточни, че през тази седмица, когато ще бъдат в ОРЕС, трите гимназии ще водят присъствено часовете по практика. Експертите са готови да оказват методическа подкрепа на колегите по отделните предмети, за да се осъществява ефективен учебен процес.

Строителите са обещали, че на 18 октомври ще бъде възможно учениците да се върнат обратно в своите си класни стаи. Съществува малка вероятност с една седмица да се забави работата в ПГАСАГ, но това не означава втора седмица онлайн обучение, а връщане към досегашната практика – пребазиране.