Изпълнители от 17 хорови формации пяха „Върви, народе възродени“ и химна на Пловдив под диригентството на проф. Златина Делирадева

Стотици ученици, учители, официални лица и граждани се включиха в шествието по повод празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Традиционното събитие събра множеството пред Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“.

„Народът ни е оцелял, защото духовността и просветата са ни обединявали и свързвали през вековете. Нека ние, като признателни наследници на делото на Кирил и Методий, винаги да носим паметта за великите просветители, които събуждаха през вековете умовете на революционерите, писателите и обществениците“, каза в поздравителното си слово кметът Костадин Димитров.

Началникът на Регионалното управление на образование Иванка Киркова пожела на учителите удовлетворение от думите и делата, а пловдивският митрополит Николай припомни, че българското училище е рожба на светата църква и призова: „Нека бог ви да дари с благодатна сила и чрез вас навеки да пребъде делото на равноапостолите Кирил и Методий“.

След поднасянето на венци пред паметника на славянските първоучители, шествието се отправи към към площад „Стефан Стамболов“. Начело бе мажоретният състав на СУ “Св. св. Кирил и Методий”, официални лица и гости, владиката и свещеници, представители на образователни и културни институции, на общинската и държавната власт, представителни групи от училищата във всички райони.

Пред сградата на БНБ концерт изнесе духовият оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и Център за подкрепа за личностно развитие Общински детски комплекс – Пловдив. На площад „Римски стадион“ се изяви фанфарният оркестър на СУ „Паисий Хилендарски“. На стълбите на „Пловдив заедно“ бяха подредени 200 изпълнители от 17 хорови формации. Те ще изпълниха химна на Пловдив, „Де е България“ и „Върви, народе възродени“ под диригентството на проф. Златина Делирадева.

Празничният ден ще завърши с концерт на група „Тангра“. Мястото е откритата сцена пред общината, началото е в 18.00 часа.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.