“Мис Чае шукарие” ще става тв журналист

Талантите от вокална група "Звънче" при СОУ "Найден Геров" събраха овации с ромския химн "Джелем, джелем".
Талантите от вокална група “Звънче” при СОУ “Найден Геров” събраха овации с ромския химн “Джелем, джелем”.

Столипиново каза “да” на училището, “не” на ранната женитба. Навръх международния ден на ромите 8 април на празника в махалата официално обявиха старт на кампанията, която ще се бори срещу ранните бракове и ще убеждава невръстните момичета да ходят в клас, вместо да надянат булчинска рокля.

“Трябва да прекъснем практиката деца да раждат деца. Ние искаме нашите младежи да учат, да завършат средно образование и след като станат на 18-20 години, тогава да се женят”, каза лидерът на фондация “Рома” и общински съветник Антон Карагьозов. Над 60% от децата от гетото се женят на 13-14 години, сочи статистиката. Хора на фондацията вчера раздадоха брошури, ключодържатели и химикали с призива “Да” на образованието, “не” на ранните бракове, но малцина от дошлите на празника в центъра на Столипиново схванаха идеята.

Красиви танцьорки от столичния ансамбъл “Шукарие” гастролираха под тепетата и събраха погледите и обраха овациите на множеството, което се събра да празнува Деня на ромите. Ромският химн „Джелем, джелем“ в изпълнение на музикалните дарования от вокална група Звънче при СОУ  “Найден Геров” дадоха начало на организирания купон в махалата.  17-годишният Гюлбен разчуства всички с изключителното изпълнение на емблематичната песен.

Гвоздеят на веселбата бе изборът на най-красива и най-добра танцьорка на кючек – “Мис Чае шукарие”. Облечени в яркочервени рокли, препасали през клъста кърпи с пайети, седем девойки се впуснаха в ритъма на кючека, за да заслужат титлата. Председател на журито, което излъчи победителките, бе зам.-кметът по спорт и младежки дейности Петър Зехтински, който няколко години е бил учител по физическо именно в Столипиново. Той препаса лентата за първо място на 19-годишната Силвия Анева. Красавицата тази година е абитуриентка и смята да учи телевизионна журналистика, след като вземе успешно матурите.

19-годишната Силвия единодушно бе класирана от жури и публика първа.
19-годишната Силвия единодушно бе класирана от жури и публика първа.