Световна вицешампионка по шах играе срещу петима по случай 45-я рожден ден на пловдивското училище

stoichkov_bojinov

Модерния ляв Христо Стоичков и централният нападател на италианския „Тернана” – Валери Божинов, се очакват на бала на випускниците на пловдивското СОУ „Никола Вапцаров”. Звездните ни футболисти са възпитаници на кършиякалийското школо, което на 5 декември навършва 45 години от основаването си. Кулминацията в седмицата на патрона, с която се отбелязва годишнината, е балът на випускниците в хотел „Санкт Петербург”. На срещата на поколенията са поканени всички бивши ученици и учители, сред които Стоичков и Божинов. И двамата са търкали скамейките на „Вапцаров”, а снимки от ученическите им години ще бъдат показани на юбилейната изложба във фоайето на училището на 1 декември.  Към фотосите ще бъдат подредени и накити, изработка на учениците от паралелката по бижутерство в училището, която е и единствена в страната. Заявки за тържествената вечеря са направили бивши ученици, които ще пристигнат от различни краище на света. Дъщерите на бивша преподавателка, която в момента живее при тях в Лондон, са я изненадали със самолетен билет до България, за да може да присъства на празника. Гордост за „Вапцаров” са също художникът Станимир Видев, диригентът Григор Паликаров, адвокат Паулина Христева, изпълнителният директор на МБАЛ „Св.Иван Рилски” – д-р Николай Салутски.

Истинско предизвикателство за майсторите на шахматната дъска отправя световната вицешампионка за девойки – Виктория Радева. Пловдивската шахматна надежда и отличничка на училището ще застане едновременно срещу петима противници. Състезанието е отворено не само за нейни съученици, а за всеки, който пожелае да премери силите си с Вики. От училището са приготвили награди за тези, които успеят да я победят.

„Каним всички приятели на поредицата инициативи по повод нашия празник с Вапцаровата вяра, „че утре ще бъде живота по-хубав, живота по-мъдър”, казва директорката Елена Александрова.

Специални гости на училището на 4 декември ще бъдат известната българска режисьорка и племенница на поета патрон – Мая Вапцарова, както и поетът Петър Анастасов. Тогава ще лъде осветено и новото знаме на Вапцаровци. Празничният концерт е на следващия ден под мотото „Да знаеш ти живота как обичам” в читалище „Хр. Ботев”.

 

Пловдивската надежда на шахмата и отличничка на училището Виктория Радева ще играе срещу петима
Пловдивската надежда на шахмата и отличничка на училището Виктория Радева ще играе срещу петима