Школото, в което са сричали легендарният ни гимнастик Йордан Йовчев и актьорът Кирил Варийски, празнува 100 години от създаването си

Директорът Иван Пенев също е завършил училището, което днес ръководи, където баща му е бил начален учител

Стогодишно знаме от 1918 година ще покаже на тържеството за вековния си юбилей НУ „Христо Ботев”. Реликвата с лика на поета революционер, на която със златисти букви е изписано „Народно първоначално училище „Христо Ботев”, е от създаването на школото. Оригиналното знаме е намерено съвсем случайно при разчистване на мазето и предстои да бъде реставрирано.

С тържествен концерт под открито небе на 31 май деца, учители, родители, бивши преподаватели и възпитаници ще отбележат вековния юбилей. По този повод училището бе удостоено и с почетен знак на Пловдив.

Училището отваря врати с 5 класни стаи, като първоначално е било филиал на „Хр.Г.Данов”. Бежанци от Одринска Тракия се заселват именно в квартал „Кършияка” и през 1918 година местната власт решава да обособи самостоятелно училище, което официално приема за свой патрон Ботев. Рекорден брой ученици е регистриран в периода 1963-1965 година, когато децата са 795.

Именно в това школо актьорът Кирил Варийски е изкарал четвърти, пети и първи срок на шести клас, разказва директорът Иван Пенев, който е бил съученик на звездата от култовия филм „Йо-хо-хо”.

„Баща ми беше класен на Киро и в негова памет организирах среща със семейството на Варийски, като поканих жена му, дъщеря му и внука да се срещнат с учениците. Помня, че Варийски седеше на последния чин и често, когато влизах при баща ми, се настанявах до него. Веднъж ненадейно се озовах в часа, а през това време татко ги мъмреше нещо за дисциплината, за това, че не трябвало да носят джамени в училище. А пък самият аз бях натъпкал целия си джоб. И баш в кулминационния момент, за мой ужас, стъклените топчета се разпиляха по земята“, връща се в годините назад Иван Пенев. Варийски още в пети клас пишел най-хубавите преразкази и съчинения.

През 1963-та директорът Пенев постъпва в първи клас на училище „Христо Ботев”, което ръководи през последните 20 години. И това съвсем не е случайно съвпадение, тъй като цялата професионална кариера на баща му минала в Ботевото училище.  Той преподавал в него от 1956 до 1992 година. Съвсем логично записва и сина си тук. След като завършва Руската гимназия и начална педагогика, Иван Пенев също поема по пътя на учителството. 16 години преподава в училище „Димитър Матевски”, след което оглавява „Хр. Ботев”. Преподавал е на легендарния ни гимнастик Йордан Йовчев, който е учил буквите именно тук. „Кой да подозира, че такъв спортен талант е пред нас”, коментира Пенев. Преди него училището се е ръководело от сегашния експерт по начално образование в РУО-Пловдив Васка Атанасова. Тя е била 10 години начело на училището.

Днес в него учат 460 деца от подготвителна група до 4 клас. През последните години бе извършен мащабен ремонт на фасадата и покрива, изградени бяха физкултурен салон и многофункционално спортно игрище. Училището е носител на приза „Зелен флаг” на Европейската федерация за екологично образование. Учениците са в топ 10 с резултатите си от националното външно оценяване след 4 клас.

Директорът Иван Пенев със свои колеги на шествието по повод 24 май.