SONY DSC

По прогнозите на МОН близо 3500 зрелостници ще получават месечно по 100 лева

 

Близо 3500 зрелостници ще получават месечна стипендия от 100 лв., ако станат студенти в специалности от 12 приоритетни професионални направления.

Право на този бонус имат първите 10% от младежите с най-високи оценки на матурата по български език и литература, т.е. не по-ниски от 5,40. На втория задължителен държавен зрелостен изпит и държавния изпит по професия успехът им трябва да е над средния за страната по съответния предмет.

Същата стипендия ще вземат и студенти, които са в първите 30% на втория държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда. Успехът им на матурата по български език и литература трябва да е равен или по-висок от средния за страната, който тази година е 4,36.

За да получават възнаграждението, учениците трябва да са приети в държавно висше училище в годината на завършване на средното си образование. Другото условие е да следват специалност от професионалните направления: „Педагогика“, „Педагогика на обучението по…“, „Машинно инженерство“, „Електротехника, електроника и автоматика“, „Енергетика“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“, „“Материали и материалознание“, „Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми“, „Металургия“, „Химични технологии“, „Общо инженерство“, както и в специалност „Хидростроителство“ от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

Стипендията се полага на всички първокурсници, които отговорят на изброените критерии. През следващите години от обучението си студентите трябва да имат минимален успех добър (4.00), за да я получават.

Тези стипендии на студенти от посочените направления се изплащат за трета поредна година. Целта им е да повишат интереса на младите хора към сфери на икономиката, в които не достигат  висококвалифицирани кадри.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.