31 октомври е крайният срок за кандидатстване по програма YES, финансирана от Американското посолство у нас

20 български гимназисти ще имат възможност да получат стипендия и да прекарат учебната 2020/2021 година в САЩ. Условието е те да учат в 9 и 10 клас и да имат много добър или отличен успех. Шансът предоставя програма YES (Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study), финансирана от Американското посолство в България.

По време на престоя си учениците ще посещават американско училище, ще живеят в приемно семейство, ще могат да се потопят в американската култура и същевременно да се превърнат в посланици на българската.

Първият кръг на кандидатстването е онлайн, а крайният срок е 31 октомври. Комисия по подбор ще разгледа получените кандидатури и ще селектира полуфиналистите до края на календарната година. Те ще преминат през допълнително интервю и тест за владеене на английски език, ще трябва да напишат есе и да попълнят по-дълга форма за кандидатстване.  Окончателните финалисти ще са ясни през май 2020.

Програмата покрива почти всичко от целия обмен – двупосочен билет, месечна стипендия, както и настаняване в приемни семейство , което се грижи за изхранването на ученика.

Координаторите на програмата се грижат за записването в американска гимназия. Избраните ученици преминаван обучение преди заминаването, което да им помогне по-добре да се справят с живота там. Ще им бъде направена и медицинска застраховка. Учениците трябва само да покрият издаването на международния си паспорт.

http://ac-see.org/