Община Пловдив и Център за творческо обучение награждават ученици с две пълни стипендии за Space Camp Turkey

Трима пловдивски ученици спечелиха частична подкрепа в радовния конкурс

space-camp-turkey

Две пълни стипендии за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey ще предоставят Община Пловдив и Център за творческо обучение в конкурс аза есе или видео есе.

Конкурсът се провежда извън редовната годишна програма за набиране на участници, в рамките на сътрудничеството между Общината и Центъра, който е координатор на програмата. Стипендията покрива разходите по престоя, храненето и пътуването на децата.

За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години, които добре владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на английски. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе на една от следните теми:

1. Аз пътувам през “тунел” на времето.

2. Моята Земя след 300 години.

3. Роботите – моите приятели.

Обемът на творбите не трябва да надхвърля 500 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн преди изтичането на крайния срок – 00.00 ч. на 7 юни 2017 г. Резултатите ще бъдат обявени седмица по-късно – на 15 юни. Отличените стипендианти ще участват в Space Camp Turkey от 6 до 12 август.

Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България – spacecamp.cct.bg или директно през този линк.(https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSflyT4ChagnbKVDPpamoXf6EuOou0ZwC61j37UV4JAMfjX0_w/viewform?fbzx=-7914804744497741713)

Трима пловдивски ученици спечелиха частични стипендии в редовния конкурс. Денислав Дюлгеров получава 50% подкрепа, а Арман Терлемезян и Божидар Вълков – 25 на сто.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир, Турция. Лятната програма развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.