Проф. Галин Цоков връчи днес в Пловдив грамоти и спортни екипи на сребърните медалисти от Световните летни игри на Спешъл олимпикс в Берлин

Стик за хокей с автографите на всички състезатели от националния отбор по хокей на трева, завоювали сребърни медали на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин това лято, получи като подарък днес от Регионалния център за подкрепа процеса на приобщаващо образование в Пловдив просветният министър проф. Галин Цоков.

„Това е най-ценният подарък, който съм получавал откакто съм министър“, каза министърът, който посети центъра, за да награди младите параолимпийци. Те получиха грамоти, както и 20 комплекта летни и зимни спортни екипи – по един за всеки състезател в отбора. Екипи получиха и техните треньори – Димитър Георгиев и Георги Ангелов. Всички български национали са ученици и представители на Регионалния център.

“Вие сте истински шампиони! В момента чувствам същата гордост и удовлетворение, които изпитвах, когато трябваше да връчвам грамоти на медалистите по математика и природни науки. Всеки успех променя и изгражда и затова се надявам, че тези медали ще допринесат да бъдете по-щастливи и да вярвате в себе си“, обърна се министър Цоков към спортистите.

Летните игри Спешъл Олимпикс за хора с интелектуални увреждания се провеждат веднъж на 4 години. Това лято в тях участваха повече от 7000 атлети от цял свят. За пръв път България се включва в състезания по отборни спортове.

Отборът ни по хокей на трева се представи впечатляващо, постигайки победи над силни съперници като Германия, Чили, Чехия и Парагвай без да допусне гол. На полуфинала българските момчета и момичета преодоляха тима на Пакистан, а в оспорван двубой на финала отстъпиха на фаворита Великобритания, с когото си бяха разменили по една победа в груповата фаза.

След блестящото представяне треньорът Димитър Георгиев и възпитаниците му не смятат да спират до тук. Те вече имат официално регистриран свой отбор в Българската федерация по хокей на трева – “Непримиримите”, и се готвят за първия шампионат по хокей на трева за деца с увреждания, който ще се проведе на 26 ноември в Пловдив. В него ще вземат участие три отбора.

Пловдивският тим вече има покани за участие в престижни турнири по хокей на трева в Нидерландия и Турция. А президентът на Българската федерация по хокей на трева проф. Антонио Антонов изпълни обещанието си и финансира обучението на двамата треньори в НСА.

„Ако допреди една година това бяха само деца със СОП, а колегите – ресурсни учители, днес те са шампиони, а педагозите – треньори на шампиони. Това личи от самочувствието им и от амбициите им в живота. МОН може да се гордее с такива добри практики в приобщаващото образование“, каза директорът на Регионалния център д-р Катя Стоилова.