Ваня Гешева е първата българка с три медала от една олимпиада. В Сеул през 1988 година тя спечели златен ,сребърен и бронзов медал в каяка.

Първият випуск на училището се събира за празника в „Санкт Петербург” по повод 65-годишнината

 

 

Ваня Гешева е първата българка с три медала от една олимпиада. В Сеул през 1988 година тя спечели златен ,сребърен и бронзов медал в  каяка.
Ваня Гешева е първата българка с три медала от една олимпиада. В Сеул през 1988 година тя спечели златен ,сребърен и бронзов медал в каяка.

 

 

Златният медал на щангиста Георги Шиков, първото знаме на някогашния Техникум за физическо възпитание и спорт, архивни снимки на европейския шампион по овчарски скок Атанас Търев, греблата на Ваня Гешева и Илияна Данчева, отличия на европейската бронзова медалистка по джудо Цветана Божилова са част от реликвите, които са подредени в музея на славата на Спортното училище. Поводът за създаване на сбирката е 65-годишнината на школото, дало плеяда европейски, световни и олимпийски шампиони, която ще се чества на 19 февруари. Тогава училището, което носи името на Апостола Васил Левски, отбелязва патронния си празник. Да се присъедини към тържествата е обещала шефката на БОК Стефка Костадинова, чиято спортна слава тръгва от Спортното училище под тепетата. Плакети, купи и награди, черно-бели фотоси, събирани в годините, са подредени в музея на първия етаж в Пансион 1. Директорът на училището Илияна Данчева е дарила бронзовия си медал от световно първенство, както и потник с трикольора от състезателната си кариера.

 

И помощник-директорът Вили Мицина се включи в подреждането на музея.
И помощник-директорът Вили Мицина се включи в подреждането на музея.

 

Заявка да се включат в празника са направили и порасналите ученици от първия випуск на училището, които вече надхвърлят 70-те. Ветераните ще получат специални юбилейни плакети. Подобни отличия ще има за всички изявени възпитаници и учители на школото. Покани са отправени към всички федерации. Тържественият концерт е с начален час 11 в зала „Пълдин” на хотел „Санкт Петербург”. Преди това в двора на училището ще бъде поставен нов бюст на Левски.

Двата празнични дни съвпадат с работното съвещание на директорите на спортни училища у нас, което ще се проведе в Пловдив. Те също ще се включат в честванията на юбилея, начело с представители на Министерството на младежта и спорта.