Олимпийски, световни и европейски шампиони се събраха за 70-годишнината на най-старото спортно училище у нас, авторите на школския химн дирижираха от сцената

„Поклон! От вас светът научи за малък Пловдив и чу българския химн!”. С тези думи се обърна към възпитаниците на Спортното училище  – олимпийски, световни и европейски шампиони, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова. Стотици ученици, учители и именити състезатели се събраха днес в седма палата на панаира, за да отбележат 70-тата годишнина на най-старото спортно училище у нас.

Световната рекордьорка в скока на височина се върна в годините назад, за да благодари на всички директори, учители, възпитатели, треньори и масажисти, даже на лелките от стола за вкусната храна. Бурни аплодисменти получи първият й треньор Добри Иванов, който също бе в залата. Костадинова благодари и на покойния вече свой втори треньор Еньо Петров, при когото става майстор на спорта, както и на Николай Петров – с него пък е обявена за заслужил майстор.

„32 години България и едно момиче от Пловдив стои най-горе”, не без гордост заяви лекоатлетката и пожела на училището юбиляр поне двама олимпийски шампиони догодина.

С тържествено посрещане на знамето бе дадено началото на празника. Залата се изправи на крака, за да чуе химна на Спортно училище „Васил Левски” по текст на бившия преподавател по философия Живко Желев и на учителя по музика Лилия Велчева. Двамата, заедно с момичетата от вокална група „Спортен метроном”, запяха тържествената песен. На припева Велчева дирижира от сцената, като най-възторженият отговор бе от редиците на втория випуск на някогашния спортен техникум. Бившата гимнастичка Катя Янчева стоеше редом до 85-годишния Георги Великов. Ветераните си спомниха за легендарния Иван Абаджиев, който бил от първия випуск и с когото имат незабравими моменти. Ана Харитева – ученичка от петия випуск, се скри сълзите си при спомена за своята първа любов – волейболист и отличник на някогашния техникум, който вече не бил сред живите.

Когато можем, винаги се събираме, защото сме като братя и сестри, а душата на спортиста не е подвластна на времето, смеят се неостаряващите спортни звезди.

В словото си директорът Ружка Генова направи равносметка на медалите през годините – 8 златни, 13 сребърни и 16 бронзови от олимпиади. От световни първенства 49 са златните медалисти, сребърните – 37, а носителите на бронз – 48. Европейските шампионски титли са 47, 27 имат сребърни отличия, а 24 – бронзови.

Зам.-министърът на спорта доц. Стоян Андонов пожела на наследниците на спортните величия да продължават да защитават имиджа и да носят слава на училището.