Брифинг на оперативния кризисен щаб, създаден във връзка с превенция разпространението на коронавируса.

За целта ще се използват уменията на всички 180 сертифицирани Google учители, каза зам.-кметът по образование по повод мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса

Брифинг на оперативния кризисен щаб, създаден във връзка с превенция разпространението на коронавируса.

Община Пловдив е готова да организира и провежда дистанционно обучение във всички общински училища. Това заяви тази вечер зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса. По думите му благодарение на въведените облачни технологии учебният процес на 100% може да се осъществява от разстояние чрез споделяне на учебни материали и ресурси между учители, ученици и училища.

За целта ще се използват всички 180 учители, които притежават сертификати за първо и второ ниво по програмите Google Certified Educator и могат да организират учебен процес в облачна среда.

„Всички описани ресурси са достъпни  на https://cloud.cct.bg, като са изцяло на български език, напълно безплатни и освободени от лицензни и абонаментни такси за пловдивските училища. От следващата седмица сме готови да започне нормалният учебен процес. Изпратили сме всички указания за дезинфекция, преди и след занятията, за спазване на личната хигиена и проветряване на класните стаи“, уточни Стоянов.

52 общински и 4 държавни и частни училища, както и общинският отдел “Образование” разполагат с облачна платформа. 13 000 са активните потребителски профили на пловдивските училища в облака, което е над 30% от всички учители и ученици в общината. 52 детски градини използват безплатната образователна платформа G Suit.

Създадена е и организация по отношение на дезинфекцията на детските градините, яслите и училищата. Към момента между 35-40% от децата посещават детските градини в сборни групи. Три пъти дневно в детските ясли се прави дезинфекция, когато децата не са в стаите, като достъпът на родители до помещенията е ограничен.

Стриктно ще се следи за болни деца или служители, като се спазват всички разпореждания. Част от училищата вече са започнали цялостната дезинфекция, като се спазва списъкът от препарати, които трябва да се използват.

В Пловдив е спокойно, до момента няма установен случай на коронавирус. Общинските и частните здравни заведения работят в синхрон и готовност да се справят при евентуално развитие на епидемиологичната обстановка.

„Наблягаме на превантивните мерки и разчитаме на дисциплината, самосъзнанието и самоконтрола от страна на пловдивчани“, подчерта д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ в качеството му на председател на Оперативния общински кризисен щаб. Препоръката му към пловдивчани е да избягват места, където се събират повече хора, да пазят децата си и строга лична и битова хигиена.