Участници, жури и организатори си направиха обща снимка пред ОУ "Райна Княгиня", където се проведе олимпиадата.

Пловдив посрещна 20 ученици от цялата страна на финалния кръг, които премериха знания в три етапа. Четирима лауреати влизат без изпит във ВУЗ

DSCF0870

Зрелостникът Велизар Бъчваров и 11-класникът Стефан Михайлов от Математическата гимназия са пловдивските отличници на националния кръг на олимпиадата по география. 20 ученици от цялата страна премериха сили на финала, който се проведе в града под тепетата. Велизар се оказа сред четиримата лауреати, които получават право да влязат във висше училище без приемен изпит. Той обаче няма да се възползва от този шанс, тъй като вече е приет “Науки за земята” в Манчестър. Миналата година абитуриентът също показа високи резултати и попадна в националния отбор, след което се оказа бронзов медалист на международната олимпиада в Пекин. Съученикът му Стефан Михайлов е на второ място с 289 точки. Лауреат с 300 точки се оказа Михаил Михайлов от Варна.

Участници, жури и организатори си направиха обща снимка пред ОУ "Райна Княгиня", където се проведе олимпиадата.
Участници, жури и организатори си направиха обща снимка пред ОУ “Райна Княгиня”, където се проведе олимпиадата.

Участниците в националния кръг трябваше да преминат през три етапа. След предварителния тест те решаваха мултимедиен тест от 20 въпроса. Времето за отговор на всяка задача бе точно е една минута. Първите класирани във всяка от възрастовите категории – 7. клас, 8.-9. и 10.-12.клас, имаха за задача да решат казус. Най-малките умуваха върху “Големите градове и техните (не)решени проблеми. “Глобализацията – новото човешко бреме?” бе провокацията към втора възрастова група, а най-големите аргументираха становища за “Планетата на “номадите” – социални измерения на географската мобилност днес и утре”.

Победител при 7-класниците стана Александра Найденова от Перник, а Димитър Петров от Добрич бе класиран под номер 1 в групата 8.-9.клас. Победителите участват в разширения национален отбор за международната олимпиада, която тази година е в Белград.

“Много оспорвано състезание и чудесно представяне. Що се отнася до географския казус, не мислете, че ние от комисията сме врагове, които искат да тормозят учителите и учениците. Променяме се, защото живеем в 21.век и трябва да сме адекватни. Географията не е просто карта, атлас и възпроизвеждане на знания, а също пространствена ориентация и логическо мислене, което показаха някои участници”, каза при връчването на наградите председателят на националната комисия доц. Вера Николова.

DSCF0867

Отличените ученици получиха грамоти, раници, книги и дискове, а учителите им – географски карти. С глобус бе награден експертът от Регионалното управление по образование и координатор на финалния кръг на олимпиадата Антоанета Кръстанова. С благодарност за перфектната организация и пожелание да не спира да мечтае.

Ученици от Математическата гимназия документираха 3-дневното събитие, за което бяха изработили и сайт. В него ще бъдат публикувани всички материали и снимки. Тяхно е и логото на олимпиадата.