Копродукцията на Пловдивския и Младежкия театър дава старт на 23-то издание на Международния фестивал „Сцена на кръстопът”

Копродукцията на Пловдивския и Младежкия театър – „По-полека”, ще открие тазгодишното издание на Международния фестивал „Сцена на кръстопът” довечера. Спектакълът е по песни на Стефан Вълдобрев, а драматургията е дело на Ваня Щерева и Стайко Мурджев. Режисьорът Владимир Люцканов призна, че провокацията е била в това песни, изпълнявани на концерти, да влязат в драматургична схема. Композитор на представлението е самият Вълдобрев, а музикален продуцент е друг от „Обичайните заподозрени” – Веселин Веселинов- Еко. Люцканов с усмивка разкри, че двамата с Еко са работили зад гърба на Вълдобрев и са се намесили в аранжиментите на парчетата.

Стефан Вълдобрев определи спектакъла като обяснение в любов към публиката и към града, в който има много приятели. Той направи уточнението, че екипът не е имал за цел да направи мюзикъл ала Бродуей, а човешко представление.

„От 4 години виждате една моя любовна обиколка из вашия град. През 90-те години, след като завърших НАТФИЗ, насочих цялото си внимание в случването на музика, тъй като виждах потенциал и смисъл. През 2001 г. насочих енергията си към киното. Преди 4 години, идвайки тук, усетих с цялото си същество, че в Пловдив започват да се случват страхотни неща. Казах си, че искам да допринеса за това”, каза Стефан Вълдобрев. И изброи част от проектите, в които е участвал тук – ролята му в спектакъла на театъра „Момчето от последния чин”, мюзикълът на операта „Евита”, концертите с „Обичайните заподозрени” на Античния театър. И сега представлението „По-полека”.

„Това е моето обяснение в любов към този град. Творческият екип не е имал задачата да прави нещо бляскаво и помпозно, а човешко и интимни. Все едно сме в бара, на къмпинга, на пясъка и разказваме една история с китара на насядалите наоколо деца. Много красиво се получи. Като жанр не мога да го сравня с нищо друго, което съм гледал”, каза Стефан Вълдобрев.

Един от авторите на драматургиячния текст – режисьорът Стайко Мурджев, определи песните му като гениални в простота си, което доста затруднило него и колежката му Ваня Щерева да напишат текст по готови парчета. В главните роли публиката ще види актьорите Филип Аврамов, Радина Думанян, Тодор Дърлянов, Мая Бабурска, Алексей Кожухаров и други.

Във фестивалната програма на 23-то издание на традиционния театрален форум, са включени 22 представления със селекция на най-доброто от изминалия сезон, между които спектакли на Явор Гърдев, Лилия Абаджиева, Маргарита Младенова, Теди Москов. Чуждестранното участие е от Украйна и Унгария.

Фестивалът тази година е под мотото „Театъра: невъзможното” и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата. Концерт  по повод 80-годишнината от рождението на Тодор Колев ще зарадва почитателите на големия актьор в рамките на фестивала „Сцена на кръстопът”.  „За Тодор Колев” е проект на Камен Донев, в който той заедно със свои съученици и приятели, ще представи спомени и разкази от първо лице, както и избрани песни на големия български артист и вдъхновител. На финала на сцената ще се качи бащата на фестивала – проф. Стефан Данаилов, като главен герой в постановката на Народния театър – „Актрисата”.

В рамките на театралния форум ще бъдат представени книгите „Театрална география, история, личности” на Стефан Янков, „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос” от д-р Петър Кауков, „Театралният път на режисьора Слави Шкаров” от Йордан Георгиев и книгата „Аз| Остава” за група Остава. Ще видим и селекция от най-добрите сценични плакати на Радослава Боор със заглавие „Плакатът: Радост&Слава”.