Повече от сто пораснали момчета и момичета над 55 дойдоха на първата лекция на проф. Христо Мермерски в пловдивския филиал

Академичният състав, начело с 85-годишния ректор акад. Ганчо Попов, настоява за минимална пенсия 350 лева

dscf9934

Със стара градска песен, вместо със студентския химн, днес в Пловдив бе официално открит първият в страната филиал на Национален български университет „Трета възраст”. В препълнената голяма конферентна зала на Дома на културата бе поставено началото на новата академична година за студенти над 55 години. За церемонията по откриването пристигна инициаторът за създаване на университета и негов ректор – акад. Ганчо Попов –  изтъкнат специалист по човешки ресурси, автор на монографии, книги и справочници. Целта на висшето училище, което започва като неправителствена организация, е да осмисли живота на възрастните хора, да подпомага да преодоляват социалната изолация и да се грижи за физическото и психическото им здраве. Напълно безплатно, разчитайки на спонсори.

След акапелното изпълнение на Мими Серафимова от София, която избра да разчувства аудиторията с шлагера от царско време „Защо мълчиш”, аудиторията поиска да изрецитира и авторско стихотворение за България.

Обитатели на Дома за възрастни хора „Св. Василий Велики“ и десетки пораснали момчета и момичета, облечени в най-новите си дрехи, нямаха търпение да чуят обръщението на ректора, който обясни, че подобни университети има в редица европейски държави и обеща студентски обмен, за начало с балканските страни.

Ректорът акад. Ганчо Попов и директорът на пловдивския филиал д-р Галина Политова.
Ректорът акад. Ганчо Попов и директорът на пловдивския филиал д-р Галина Политова.

Академичният състав с 36 известни личности от различни области ще настоява пред държавата за минимална пенсия от 350 лева, а за хората над 65 години – и безплатни лекарства и зъболечение. Навсякъде по света има грижа за възрастните хора и университети за тях, само у нас човек, като се пенсионира, го забравят, подчерта ректорът. Той е най-възрастният в структурата, навъртял 85 години, но е амбициран да създаде мрежа във всички 28 области у нас.

Пенсионери от дома първи се записаха за студенти в пловдивския филиал на Националния български университет „Трета възраст”. Наименованието университет е само условно, философията е да събира на безплатни лекции възрастните хора по теми, касаещи тяхното ежедневие. Затова няма да има семестриални изпити, а всички лектори ще преподават на доброволни начала.

На спонсори се разчита за оборудване на учебните помещения, където ще се водят занятията. Приемат се компютри, лаптопи и друга техника, за да може възрастните да добият умения и да си чатят с деца и внуци зад граница.

Редовните занимания започват от следващия месец, обяви психологът д-р Галина Политова, която ще ръководи пловдивския филиал. Вече е осигурена зала в сградата, в която се помещава Регионалната служба по заетостта на ул. „Самара” 7, а първия наем Политова платила от своята пенсия.  Там първите две групи от по 9 човека от старческия дом ще получат помощ от психолог в организирани групи за терапия.

„Аула” за другите лекции на новия вуз ще бъде  залата на старческия дом, която директорът Нина Христова е предоставила безвъзмездно за сбирките.

dscf9930

Може ли малко по-силно, че на последните редове не се чува, обърна се възрастна дама с химикалка в ръка към първия лектор. Той не бе кой да е, а специалистът в областта на народната медицина и здравословното хранене проф. Христо Мермерски. Природата, която ни е създала, се е погрижила да имаме всичко за нормалното развитие и функциониране, каза професорът, който, вместо мултимедия, подреди пред себе си целебна смес от мед, лимон, прополис, алое вера и пчелен прашец и продиктува рецептата на жадните за знания със съвет да взимат по една лъжица сутрин, обед и вечер. Пред студентите той презентира също създаденото и патентовано от него нов вид кисело мляко.

„Лекарствата от природата не са скъпи и нямат странични ефекти.Толкова сме замърсили нашия организъм, че към всяка клетка има по десет бактерии”, каза професорът.
Ректорът покани студентите от третата възраст да празнуват заедно 8 декември в София с концерт и здравни консултации от проф. Христо Деянов.

dscf9926