XX издание на националната проява “Традиция, екология, творчество”, организирана от СУ „Св.св.Кирил и Методий“, се открива на 9 май в Балабановата къща

Най-изявените ученици в областта на изобразителното изкуство и техните преподаватели от цялата страна идват в Пловдив за участие в XX Национален пленер “Традиция, екология, творчество”. За поредна година организатор на инициативата е СУ “Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на МОН, РУО-Пловдив и Общински институт “Старинен Пловдив”. Началото ще бъде дадено на 9. май от 14:30 ч. в Балабановата къща.

В продължение на четири дни талантливите ученици от 8 училища на страната ще пресъздават красотата на архитектурно-историческия резерват, както и на други емблематични места в града под тепетата.

Паралелно с пленера от няколко години се провежда и национален конкурс за рисунка – “Традиция, екология, творчество”. Тази година в него участват 116 ученици от 9 училища. Техните творби ще бъдат представени на откриването на пленера, когато най-изявените ще получат награди.

Кои ще са победителите в отделните възрастови групи на националния пленер ще стане ясно на закриването на 12. май от 12:30 ч. в Балабановата къща. Там ще бъдат изложени и творбите на участниците, които ще останат експонирани до 2. юни. Специални награди ще бъдат връчени от „БулЕкопак“ и „ТАФпринт“ – дългогодишни партньори на СУ “Св. св. Кирил и Методий”.

За пръв път пленерът се осъществява през 1996 г., а по-късно се превръща в национален, тъй като е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката. Оттогава ежегодно в него участие взимат множество таланти от страната и чужбина.

През 2019 г. проявата бе включена и в официалната програма на “Пловдив – европейска столица на културата“.

На 11 май СУ “Св. св. Кирил и Методий”  ще отпразнува своята 49-годишнина и 170 години от първото отбелязване на Деня на светите братя. Празникът ще започне в 10:00 ч. от площад “Стефан Стамболов” с изпълнение на народни танци от най-малките възпитаници, следвано от шествие на мажоретния състав на учлището. Кратък рецитал до паметната плоча на първоучителите в Стария град. От 11:30 ч. на Римски стадион ще се състои празничен концерт-спектакъл.

През годините училището се е утвърдило като учебно заведение за изучаване на изкуства – музика, хореография и изобразително изкуство. А днес е единствено в областта с професиите „Танцьор“ – „Български танци“ и „Дизайнер“ – „Рекламна графика“. И първото иновативно общинско училище, в което се прилага Монтесори педагогиката.