XX издание на националната проява “Традиция, екология, творчество”, организирана от СУ „Св.св.Кирил и Методий“, се открива на 9 май в Балабановата къща

Най-изявените ученици в областта на изобразителното изкуство и техните преподаватели от цялата страна идват в Пловдив за участие в XX Национален пленер “Традиция, екология, творчество”. За поредна година организатор на инициативата е СУ “Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на МОН, РУО-Пловдив и Общински институт “Старинен Пловдив”. Началото ще бъде дадено на 9. май от 14:30 ч. в Балабановата къща.

В продължение на четири дни талантливите ученици от 8 училища на страната ще пресъздават красотата на архитектурно-историческия резерват, както и на други емблематични места в града под тепетата.

Паралелно с пленера от няколко години се провежда и национален конкурс за рисунка – “Традиция, екология, творчество”. Тази година в него участват 116 ученици от 9 училища. Техните творби ще бъдат представени на откриването на пленера, когато най-изявените ще получат награди.

Кои ще са победителите в отделните възрастови групи на националния пленер ще стане ясно на закриването на 12. май от 12:30 ч. в Балабановата къща. Там ще бъдат изложени и творбите на участниците, които ще останат експонирани до 2. юни. Специални награди ще бъдат връчени от „БулЕкопак“ и „ТАФпринт“ – дългогодишни партньори на СУ “Св. св. Кирил и Методий”.

За пръв път пленерът се осъществява през 1996 г., а по-късно се превръща в национален, тъй като е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката. Оттогава ежегодно в него участие взимат множество таланти от страната и чужбина.

През 2019 г. проявата бе включена и в официалната програма на “Пловдив – европейска столица на културата“.

На 11 май СУ “Св. св. Кирил и Методий”  ще отпразнува своята 49-годишнина и 170 години от първото отбелязване на Деня на светите братя. Празникът ще започне в 10:00 ч. от площад “Стефан Стамболов” с изпълнение на народни танци от най-малките възпитаници, следвано от шествие на мажоретния състав на учлището. Кратък рецитал до паметната плоча на първоучителите в Стария град. От 11:30 ч. на Римски стадион ще се състои празничен концерт-спектакъл.

През годините училището се е утвърдило като учебно заведение за изучаване на изкуства – музика, хореография и изобразително изкуство. А днес е единствено в областта с професиите „Танцьор“ – „Български танци“ и „Дизайнер“ – „Рекламна графика“. И първото иновативно общинско училище, в което се прилага Монтесори педагогиката.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.