Образователните институции в класацията “Ройтерс 100” се оценяват според постоянен напредък в науката и изобретяване на нови технологии

24038-632x358

В бързо променящия се свят на науката и технологията липсата на новаторство означава изоставане. Това е един от ключовите изводи, направен от съставителите на втората годишна класация за най-иновативни висши учебни заведения в света, оглавена отново от Станфордския университет.

Образователните институции, намерили място в класацията “Ройтерс 100: Най-иновативните университети в света“, се оценяват според постоянен напредък в науката, изобретяване на нови технологии, способност да задвижват глобалната икономика. За разлика от други класации, които разчитат частично или изцяло на субективни проучвания, Ройтерс се позовава изключително на емпирични данни като подадени молби за патент и цитиране в научни издания.

Проучването за 2016 година показва, че постоянството е ключът към успех за даден университет, който година след година отбелязва големи пробиви, а не “лежи на стари лаври”.

В това отношение никоя друга образователна институция не се справя по-добре от Станфордския университет в САЩ, който за втора поредна година е начело в класацията. Компании като Хюлет-Пакард и Гугъл, основани от възпитаници на Станфордския университет, са познати по цял свят и играят водеща роля в глобалната икономика. Станфордският университет запазва първенството си благодарение на постоянното представяне на нови патенти и публикации – ключови критерии за новаторство според съставителите на класацията.

Второ място заема Масачузетският технологичен институт, чиито изследователи стоят зад някои от най-важните нововъдения на изминалия век, като разработването на компютрите и проекта Човешки геном.

На трета позиция е Харвардският университет – най-старото висше учебно заведение в САЩ с 380-годишна история, дало на света 47 лауреати на Нобелови награди.

САЩ доминират в класацията “Ройтерс 100: Най-иновативните университети в света” с 46 висши учебни заведения. На второ място по иновативни университети е Япония с девет. Следват Франция и Република Корея с по осем, Германия със седем, Великобритания с пет, Швейцария, Белгия и Израел с по три, Дания, Китай и Канада с по два, и Холандияи Сингапур с по един.

Най-високо класираният университет извън САЩ е Корейският институт за наука итехнологии, който заема шестото място.