dig

Децата ще създават добавена и виртуална реалност и ще правят лабораторни упражнения по химия и физика

Пъзел с основните системи в човешкото тяло подреждаха днес третокласници, но на 86-инчов интерактивен екран в новата класна стая по природни науки на ОУ „Райна Княгиня“. Мултифункционалната учебна зала е част от STEM центъра, на чието откриване присъстваха зам.-кметът с ресор „Образование и бизнес развитие“ в Община Пловдив Стефан Стоянов и кметът на район „Северен“ Стоян Алексиев. За да се уверят в безкрайните възможности на новите технологии, които правят уроците интересни и забавни, те влязоха в часа по „Човекът и природата“, на който началният учител Десислава Манева преподаваше темата за органите на човешкото тяло. Децата нямаха търпение да бъдат посочени от госпожата и посредством тъч скрийн дисплея да очертаят стомаха, мозъка, белите дробове.

Залата е подходяща за провеждане на часове по различни предмети, тъй като учениците ще могат да създават виртуална и добавена реалност, холограми, които да отпечатват с 3D принтер, ще програмират и реализират собствени проекти.

В залата за презентации, снабдена с интерактивен дисплей и озвучителна уредба, седалките в червено кадифе са разположени амфитеатрално.

„Това е някогашната видеозала, която е тотално реновирана, за да може тук учениците да правят презентации, а учителите да представят добри практики. Запазили сме пианото, което я превръща и в зала, подходяща за концерти или мини театрални представления. Таваните са проектирани по специална технология, която позволява да бъде напечатано изображение, съответстващо на останалата част от декорацията в помещението. Опънатите тавани позволяват също вграждане на осветление, което допълнително засилва контраста и създава още по-интересен ефект в комбинация с принта върху платното“, пояснява директорът Мария Гайдарова.

ОУ „Райна Княгиня“ е сред петимата пловдивски победители в голямата категория за изграждане на STEM център, които получиха по 300 000 лева от МОН, за да реализират идеите си. Проектирани са шест зони. Кътовете за учене и отдих са разположени в пространството на някогашното класическо фоайе, което сега е със специална настилка и рафтове, където децата да излагат проектите си. Стилизирано дърво, направено от гипсокартон и специално осветление, допълва дизайна. В коридора към класните стаи пък са монтирани стени за катерене.

Абсолютен хит е работната станция по природни науки. zSpace е единствена по рода си тип образователна технология, която комбинира виртуална и добавена реалност в обучението по STEM дисциплините.

Стаите по природни науки са обзаведени с модулни маси, които позволяват прегрупиране и задания за работа в екип в зависимост от темпото на всяко дете. Макети, енциклопедии и настолни игри са на разположение на децата за онагледяване на уроците. На колкото повече сетива се въздейства, толкова по-качествен е учебният процес, категорични са учителите.

Неразривна част от STEM центъра е и библиотеката, която разполага с пет лаптопа и богат книжен фонд.