Станахме официални членове на Международната асоциация на студентите по аграрни науки

Четвъртокурсничка от Аграрния университет представи страната ни в Индонезия

dscf9716

Да отидеш на стаж в Чили, Непал или Мексико звучи почти утопично. Но не и за членовете на Международната асоциация на студентите по аграрни науки, която вече има своето официално представителство и в България. Благодарение на десетина ентусиасти от Аграрния университет. Главната роля определено се пада на Ели Петрова – четвъртокурсничка по растителна защита в Аграрния университет.  Напористата дама се озовава на конгрес в Индонезия и успява да убеди управителния съвет на организацията, че страната ни е готова да стане пълноправен член в лицето на пловдивското висше училище.

„Имахме изпитателен срок, за да докажем, че заслужаваме членство, в който трябваше да изпратим протоколи от наши инициативи и мотивационно писмо защо искаме да се присъединим към организацията. Преживяването беше изключително вълнуващо и смятам, че се справих успешно и доказах, че си заслужава и България да бъде присъединена като аграрна държава“, разказва Ели Петрова.

Освен с аргументирана мотивация, Ели се впечатлила колегите си от цял свят с традиционни български ястия, които представила на изложението на храни – лютеница, сладко от рози и питка. Разбира се, облечена в народна носия.

„Индонезия е държава от третия свят, но конференцията се проведе там, защото това е асоциацията с най-много членове – 800. Другите държави членки са Белгия, Швейцария, Франция, Испания, Италия, Словения, Сърбия и Гърция, Мексико, САЩ, Чили, Непал, Гана, Непал. Това са млади хора, които искат да пътуват и просперират. Обединени сме от общата идея за развитие на аграрните науки“, добавя Ели. Българските членове засега са 11.

Асоциацията бе официално представена днес в Аграрния университет пред студенти от различни специалности, преподаватели и работодатели от производството и фирми по растителна защита. Целта е набирането на още активни членове, които да станат част от световната мрежа за обмяна на опит, стажове и добри практики.

Пловдивската организация вече има план за развитие за следващите две години, като основната цел е мотивиране на повече студенти, които да се включат в новото обединение. Семестриалният членски внос е само 10 лева. Влизайки в мрежата, те могат да се възползват от стажове по цял свят между  3 седмици и една година. Миналата седмица група от Аграрния университет се е върнала от Словения, през ноември има покана за Хърватска, а през декември за Виена. Членовете от асоциацията се стремят да намалят разходите, но иначе младежите сами финансират пътуванията.

 „Предвиждаме срещи с бизнеса – представяне на фирми, които да разкажат личната си история, посрещане на групи чуждестранни студенти у нас, които да се запознаятс родното земеделие, бита, традициите ни“, обяснява председателят  Християн Узунов, който, също като своята заместничка Ели Петрова, е чатвърти курс „Растителна защита“. Тъй като догодина им предстои да се дипломират, искат да са сигурни, че има на кого да предадат щафетата.