Председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова връчи служебни бележки на ученици от специалност „Съдебна администрация“

Стажанти от Националната търговска гимназия приключиха успешно съдебната си практика днес. Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова връчи на ученици от 11 „б“ и 10 „б“ клас, специалност „Съдебна администрация“ служебни бележки, удостоверяващи успешното приключване на производствената им практика. Те получиха и екземпляр от Конституцията на Република България. Обучението на бъдещите съдебни служители беше проведено по силата на сключено през 2018 година споразумение между съда и НТГ, където през същата година бе създадена специалността.

Практиката продължи две седмици, през които учениците преминаха обучение в регистратурата и деловодствата на съда, посетиха открити съдебни заседания по наказателни, граждански, търговски дела и мерки за неотклонение. Те се запознаха със структурата на съда, научиха що е съдопроизводство и какви са основните правила и принципи за защита на личните данни. Разяснено им беше сключването на трудов договор за работа в съда, атестиране на служителите, ранговете на съдии и служители, какво е секретна информация, колко време се пази тя. Гимназистите научиха основните правила при взаимоотношенията с граждани, институции и органите на съдебната власт. Запознаха се с работата на пресаташето, как се изготвя информация за медиите и публикуването й на интернет страницата и в социалните мрежи.

„Бъдете все така любознателни, трудолюбиви и постоянни в учението, защото всеки труд бива възнаграден“, пожела председателят на Апелативния съд Магдалина Иванова.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.