Библиотекарят на Хуманитарната гимназия Дона Иванова създава рубрики за насърчаване на четенето, креативното мислене и генерирането на идеи, популяризира линкове към полезни уебсайтове и портали

„Моят буклист“, „Да отбележим“, „Виртуални изложби“ и „Електронни ресурси“ – това са само малка част от рубриките във виртуалната училищна библиотека на Хуманитарната гимназия „Св.св.Кирил и Методий“. Идеята на библиотекеря Дона Иванова е да създаде своеобразен електронен информационен портал – дигитално училищно пространство в отделна класна стая, достъпно за цялата ученическа, преподавателска и административна общност. Целта е по време на обучението от разстояние в електронна среда да подпомага, развива и насърчава четенето, търсенето на информация, проучването, мисленето, въображението и творчеството като част от учебния процес. Като едновременно с това предоставя на младите хора стимулираща среда за личностно развитие.

Дона Иванова е блиотекарят, който вече 13 години се грижи за съкровищницата на Хуманитарна гимназия. Училището, което и до днес пази в архивите си „Основи на българската граматика“ от Йоаким Груев, издадена през 1858 г. , и първия том на речника на Найден Геров с автограф от него, тази година закръгля 150 години от създаването си.

Иновативните идеи, многобройните събития и реализирани инициативи донесоха на Дона Иванова диплом и статуетка за училищен библиотекар номер едно на Пловдивска област за 2019 година от методичния отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“. През миналата тя влезе в списъка на номинираните за годишните награди на Българската библиотечно-информационна асоциация.

В ситуация на COVID-19 дейността на библиотеката се пренася в дигиталното пространство. Чрез инструментите на G Suitte се провеждат Ден на таланта и празникът на училището, осъществяват се редица творчески срещи. Дона Иванова се присъедиява към екипа, който координира в дните с облекчен режим на учене културни и развлекателни инициативи. В създадените четири виртуални класни стаи се представят материали от сферата на изкуството и историята, презентират се любопитни сайтове, отбелязват се годишнини, провеждат се се концерти.

„Училищната библиотека (респективно виртуалната библиотека) предоставя линкове към полезни уебсайтове и портали, което развива и дообогатява грамотността и интелекта на учениците, насърчава четенето, креативното мислене и генерирането на идеи“, казва Дона Иванова.

В създаданета виртуална библиотека гимназистите имат достъп до литературни произведения и критика, изучавани в съответния клас, чрез споделените електронни ресурси на ЧИТАНКА-инфо и други популярни образователни сайтове. Учениците отбелязали значими дати, годишнини и събития – 185 г. от рождението на „най-големия хуморист на своето време” Марк Твен с неговите незабравими цитати,  71 г. от смъртта на „певеца на българското село” Елин Пелин, 111 години от рождението на поета мечтател Никола Вапцаров,  250 години от рождението на Бетовен. По повод 173-тата годишнина от рождението на Ботев били споделени видеа и материали от участието на ученици от гимназията в националния туристически поход „По стъпките на Ботевата чета” Козлодуй – Околчица. По повод 106 години българско кино във виртуалната библиотека учениците можели да гледат 16 документални и 23 пълнометражни игрални филми чрез видеоплатформата www.neterra.tv/plus.

Онлайн рубриката „Духът на словото” пък включва поредица от виртуални срещи със знакови български поети и писатели, които споделят три от свои любими книги или книги, променили живота им. Учениците се запознали с избора на творци като Марин Бодаков, Елин Рахнев, Захари Карабашлиев и Антон Дончев.

В рубриката „Културен афиш“ младежите имат възможност да съпреживеят четири онлайн срещи и виртуални разговори с едни от най-интересните имена в българската съвременна литература: Георги Господинов, Камелия Кучер, Ралица Генчева и Иво Иванов – част от книжния фестивал на Orange center, както и да се запознаят с множество нови книжни заглавия на специални цени.

В „Предстоящо“ любителите на театъра (чрез споделената програма от дигиталната селекция на театралния международен фестивал „Варненско лято“) могат да съпреживеят знакови спектакли от цял свят с  достъпност за 72 часа без териториални ограничения.

По повод 142-та годишнина от основаването на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” учениците получили възможност да се запознаят  с учредителите, основателите и дарителите на националната “книгохранилница”, пазеща близо 8,5 милиона документи, и да се възползват от споделените й електронни ресурси, както и да  станат онлайн читатели.