????????????????????????????????????

България е домакин на регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветена на ромската интеграция

????????????????????????????????????

Седем посланици на Швейцария ще посетят утре Столипиново, за да се запознаят на място с ромската интеграция в най-големия ромски квартал у нас.  В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.

Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветена на  ромската интеграция, която се провежда от 12 до 15 март. Посланиците ще посетят изгражданите в момента в Столипиново образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца в детска градина „Лилия“ и ще споделят опит от различни страни.

За първи път България е домакин на регионална среща на ШАРС по ромската интеграция. Целта е да бъдат обсъдени нейни програми за ромско включване в Югоизточна Европа, както и да се направят изводи как успешно да се разработват и изпълняват проектис държавните и местните институции.

В семинара участват експерти от централния офис на ШАРС в Берн и офисите й в балканските страни, в които се изпълняват проекти за социална интеграция. В дискусиите ще участват представители на Европейската комисия, на проекта РОМАКТ на Съвета на Европа, както и на ромски организации.

Ще бъде споделен българският опит в работата с институции и за постигането на устойчивост, резултатите и предизвикателствата в социалното включване на ромите и други уязвими групи.

Заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика на Пловдив Георги Титюков и кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков се срещнаха днес с участниците в семинараи запознаха експертите с мерките, които се осъществяват в посока на ромското включване.

„Една от тези мерки е насочена към допълнително обучение по български език, посещение на деца и родители на културни представления, развитие на талантите и способностите на учениците със средствата на спорта и изобразителното изкуство“, посочи главният експерт по образование и култура в “Източен” Стефка Симеонова. Тя подчерта  ролята на медиаторите в този процес и представи преподавателите, които работят с децата по проекта.