Контролът и отговорността за медсестрите в яслените групи са силно размити между институциите, пишат в становище до МОН участниците в Националната среща за предучилищно образование


И детските градини да имат право да кандидатстват за средства по Национална програма „ИКТ в образованието“, която дава възможност за доставка на лаптопи за учители. Това е едно от исканията на предучилищни педагози, записано в изпратено от тях становище до Министерството на образованието. Представители на гилдията се събраха на национална среща в Трявна, за да обсъдят проблемите и предизвикателствата в системата на предучилищното образование.

„Изискването към всеки педагогически специалист е ежедневна комуникация с родителите, институциите на МОН, където се качва информация за свършената през деня работа. При положение, че всяка детска градина има по този проект един лаптоп или интерактивна дъска, всички учители трябва да работят само с тях. Необходимо е да бъде закупена допълнителна техника“, казва Маня Върбанова – директор на пловдивската ДГ „Майчина грижа“ и член на УС на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В предложенията до МОН участниците в срещата настояват да бъде предвидено финансиране по националните програми за развитието и подкрепата на детските градини и посочват, че към момента са отделени едва 0,5% от всички средства.

Към момента заплатите на назначените в детските градини психолози, логопеди, ресурсни учители и непедагогически специалисти се покривали с пари по оперативна програма, която изтича през юли 2023 г. За да продължат тези специалисти да работят, МОН трябва да предприеме спешни действия за устойчивост на дейностите, се казва още в становището до просветното ведомство.

Според директорите на детски заведения особено наболял е проблемът с промените в Наредба № 26, която регламентира работата на медицинските специалисти в яслените групи към детските градини.

„Контролът и отговорността са силно размити между институциите – не е ясно кой е техният работодател и кой гарантира заплащането, както и грижата за квалификацията им“, казва Маня Върбанова.