Средната възраст на българския учител е намаляла от 52 преди няколко години на 49 г. днес. Това сочи статистиката за миналата учебна година, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на организиран от КНСБ форум за социалния диалог в предучилищното и училищното образование. Според него подмладяването се дължи както на ежегодното пенсиониране на голяма част от педагозите, така и на регулярното увеличаване на заплатите, които привличат и задържат кадри. От следващата календарна година минималната учителска заплата става 1260 лева. Вълчев добави, че недостигът на млади учители в системата се наваксва, но въпреки всичко в нормална структура се пенсионира 2% от персонала, а в учителската сфера в момента процентът е 4.

Министерство на образованието затяга присъствието в училище. Грипната ваканция става учебна в електронна среда, екскурзиите вече се местят само за няколко дни, в края на годината между 1 и 7 юни.

“Казано с други думи, няма да се допуска загуба на учебно време заради ходене на екскурзии, няма да има и грипни ваканции, тъй като обучението ще преминава в електронна среда от разстояние”, каза Красимир Вълчев.