20170426_150238[1]

С втора награда се завърнаха от Международен фестивал за детско-юношеско творчество в Екатеринбург момичетата от девическа хорова формация „Евмолпея”. Фестивалът има конкурсен характер и се провежда под егидата на ЮНЕСКО. През годините в него са участвали състави от 51 страни от цял свят, но сега български колектив се включва за първи път. Честта да запознае публиката на столицата на Свредловска област с хоровото изкуство на България се падна на хор „Евмолпея”. Съставите бяха селектирани дълго, защото традицията този фестивал да е истински всенароден празник и в него да са включени възможно най-добрите колективи, е запазена и до днес, горди са от „Евмолпея”.

В 16-то издание са участвали 37 състава от Индия, Китай, Узбекистан, Беларус, Таджикистан, Русия, Австрия, Румъния. 15-членното жури от най-големите имена в съвременното музикално изкуство като Ким Брейтбург, Илзе Лиепа, Хосе Хуан Медина, Генадий Минх, Флавио Сала, Елена Сапогова, под председателството на президента на световната федерация на клубовете на ЮНЕСКО Дхирендра Бхатнагар, оценявало изпълненията.

Евмолпеите бяха приети от Евгени Ройзман – кмет на града и бъдещ губернатор на Свредловска област, и изнесоха концерт в кметството.