Деветокласници от ПГ по транспорт и строителни технологии научиха кой е авторът на приключенията на Шерлок Холмс и каква е историята на българския криминален роман

„Намирате ли прилика между двата портрета?“, пита преподавателят по български език Виолета Дамянова и показва на мултимедийния екран снимки на младия Шон Конъри и прочутия български актьор Георги Георгиев-Гец. Общото между двамата е не само визията, а че влизат и в ролята на специални агенти, пояснява тя. Джеймс Бонд – британски литературен и филмов герой, и Емил Боев от романа на Богомил Райнов „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, по който е заснета и едноименната кинокласика. За агент 007, разбира се, учениците са чували, но не и за Гец, който изпълнява главната роля в популярния български филм.

Криминалната литература бе темата на днешния бинарен урок, който реализираха с 9 а клас на Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии директорът и преподавал по английски език Бойка Борисова и колегата й по български Виолета Дамянова. И двете заложиха на съвременните технологии, за да проведат интерактивно учебно занимание и задържат интереса на учениците, използвайки видеоклипове, аудио четец, откъси от филми.

След като направи характеристика на криминалния жанр, и по-конкретно на значимите английски представители, Борисова насочи вниманието към сър Артър Конан Дойл, създател на образа на детектива Шерлок Холмс. За фигурата на Холмс, която се появява в 56 разказа и 4 романа в периода 1887 – 1927 година, учениците научиха от видео на английски. Последва онлайн презентация и за „Баскервилското куче“, след което деветокласниците отговаряха на въпроси, за да стане ясно доколко са разбрали съдържанието. Те получиха за задача да открият синоними на типични за крими литературата изрази, а после определяха думи от текста като части на речта.

След като разказа накратко за Агата Кристи и Реймънд Чандлър, Борисова предаде шафетата на Дамянова, която пък пренесе класа в 30-те и 40-те години на миналия век, когато се поставя началото на българския криминален роман. Това е времето, когато Тотю Тотев публикува под името Джак Оворбаг, а Цанко Луканов използва псевдонима Дон Лучио. Във втората част на урока фокусът бе насочен към популярните ни писатели Павел Вежинов и Богомил Райнов.

„Представете ли, че влизате в книжарница и искате да си купите някакво криминале. Имате достатъчно пари, но не знаете какво и питате мен за мнение“, казва Дамянова, която влиза в ролята на книгопродавач. И разказва накратко за легендарния български шпионин Емил Боев от една от класиките на българската литература на Бащата на българския Джеймс Бонд. В класната стая настъпва оживление при споменаване на „Нерон вълкът“ и Христо Калчев. Заглавието и авторът се оказват познати, а момчетата от 9 а тутакси влизат в роля, за да прочетат откъси от трилогията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.