Деветокласници от ПГ по транспорт и строителни технологии научиха кой е авторът на приключенията на Шерлок Холмс и каква е историята на българския криминален роман

„Намирате ли прилика между двата портрета?“, пита преподавателят по български език Виолета Дамянова и показва на мултимедийния екран снимки на младия Шон Конъри и прочутия български актьор Георги Георгиев-Гец. Общото между двамата е не само визията, а че влизат и в ролята на специални агенти, пояснява тя. Джеймс Бонд – британски литературен и филмов герой, и Емил Боев от романа на Богомил Райнов „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, по който е заснета и едноименната кинокласика. За агент 007, разбира се, учениците са чували, но не и за Гец, който изпълнява главната роля в популярния български филм.

Криминалната литература бе темата на днешния бинарен урок, който реализираха с 9 а клас на Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии директорът и преподавал по английски език Бойка Борисова и колегата й по български Виолета Дамянова. И двете заложиха на съвременните технологии, за да проведат интерактивно учебно занимание и задържат интереса на учениците, използвайки видеоклипове, аудио четец, откъси от филми.

След като направи характеристика на криминалния жанр, и по-конкретно на значимите английски представители, Борисова насочи вниманието към сър Артър Конан Дойл, създател на образа на детектива Шерлок Холмс. За фигурата на Холмс, която се появява в 56 разказа и 4 романа в периода 1887 – 1927 година, учениците научиха от видео на английски. Последва онлайн презентация и за „Баскервилското куче“, след което деветокласниците отговаряха на въпроси, за да стане ясно доколко са разбрали съдържанието. Те получиха за задача да открият синоними на типични за крими литературата изрази, а после определяха думи от текста като части на речта.

След като разказа накратко за Агата Кристи и Реймънд Чандлър, Борисова предаде шафетата на Дамянова, която пък пренесе класа в 30-те и 40-те години на миналия век, когато се поставя началото на българския криминален роман. Това е времето, когато Тотю Тотев публикува под името Джак Оворбаг, а Цанко Луканов използва псевдонима Дон Лучио. Във втората част на урока фокусът бе насочен към популярните ни писатели Павел Вежинов и Богомил Райнов.

„Представете ли, че влизате в книжарница и искате да си купите някакво криминале. Имате достатъчно пари, но не знаете какво и питате мен за мнение“, казва Дамянова, която влиза в ролята на книгопродавач. И разказва накратко за легендарния български шпионин Емил Боев от една от класиките на българската литература на Бащата на българския Джеймс Бонд. В класната стая настъпва оживление при споменаване на „Нерон вълкът“ и Христо Калчев. Заглавието и авторът се оказват познати, а момчетата от 9 а тутакси влизат в роля, за да прочетат откъси от трилогията.