МОН прати на директорите правила за работа в електронна среда по повод сигнали за неправомерно използване на акаунти и нарушаване на дисциплината. Разработено е помагало за родители, които учат с децата онлайн

Висшите училища изработват методика за дистанционното обучение, тъй като към момента има само насоки за отделни материали. Тя трябва да бъде факт до февруари, заяви просветният министър Красимир Вълчев по време на петъчния парламентарен контрол.

Той обясни, че учебните планове и програми не зависят от средата, но според една част от специалистите методиката трябва да е различна по време на онлайн обучението. Затова и от МОН са възложили на университети задачата да съберат на едно място всички добри практики и указания за работа. Вълчев допълни, че един от недостатъците е, че няма достатъчно безплатни споделени образователни ресурси.

„Предвиждаме да бъдат създадени такива по пълния списък по учебните предмети. Те ще се създават от учителите и за това ще им бъде заплатено”, каза той. Разработено е и помагало за родителите, които участват с децата си в дистанционното обучение. Предстои то също да бъде популяризирано.

МОН разпрати до директорите, чрез регионалните управления на образованието, правила за обучение в електронна среда по повод постъпилите сигнали за неправомерно използване на ученически акаунти и нарушаване на дисциплината.

„Електронните профили от типа @edu.mon.bg са персонални. Тези служебни акаунти ще бъдат активирани, докато учителят преподава и докато ученикът посещава училище (1-12 клас). С тях поетапно ще бъдат интегрирани всички платформи и информационни системи, използвани в образователния процес. Всеки профил отговаря на точно определен потребител и всеки трябва да пази своите данни“, се казва в писмото на зам.-министър Таня Михайлова.

Недопустимо е предоставянето на информация за потребителско име и пароли на трети лица, както и в различни електронни платформи и социални мрежи. Забранява се публикуването на кодове на класни стаи в незащитени групи и канали, както и изпращането на пароли по електронна поща.

В профила на всеки потребител следва да се въведе информация, с чиято помощ да може сам бързо да смени компрометирана или забравена парола. Ако такава информация не е въведена, смяната на паролата може да бъде извършена само от директора. При съмнение за кражба на потребителски профил, незабавно трябва да бъде уведомен администраторът.

Препоръката към класните ръководители е да проведат инструктаж за поведението на учениците при обучение в електронна среда.