Единственият български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри Николай Бухалов и проф. Лозан Митев от НСА журираха училищните отбори

На коя олимпиада за първи път е въведена церемонията по внасяне на олимпийския огън, кога и къде е най-доброто представяне на България на олимпиада и кой е първият наш спортист, дублирал своята олимпийска титла.

На тези и още десетки въпроси трябваше да дадат верни отговори участниците в днешния Олимпийски ден в Спортно училище „Васил Левски“. Надпреварата за знаещи бе част от инициативите по повод патронния празник на учебното заведение. Състезанието се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, като в залата присъстваха единствено отборите, водещите и журито, а останалите наблюдаваха събитието онлайн. В  ролята на оценители влязоха единственият български спортист с два златни медала от едни олимпийски игри и президент на федерацията ни по кану-каяк Николай Бухалов, директорът Ружка Генова, проф. Лозан Митев от Национална спортна академия и директорът на Спортния диспансер д-р Влатко Глигоров.

Учениците трябваше да се справят с четири групи въпроси – античен олимпизъм, Възраждане, съвременни олимпийски игри и България на олимпиади.

В първите кръгове на състезателите липсваше нужната доза сигурност и те се затрудниха да изброят всички двукратни олимпийски шампиони на България, но с всеки следващ етап се справяха по-уверено, докато накрая се стигна до спорове кой първи е натиснал бутона, за да даде правилния отговор. Журито се затрудни да посочи кой от полуфиналисте да отговори на въпросите за олимпийските принципи и олимпийското кредо, откъде произлиза името на игрите, за българския участник в първата олимпиада. Много от въпросите бяха свързани с изявени спортисти на училището, включително с члена на журито Николай Бухалов.

След оспорвана надпревара до финала достигнаха четири момичета, но категоричен победител се оказа 9-класничката Тонита Анастасова. Плувкинята от клуб „Спринт“ демонстрира завидни знания и безпогрешно отговори, че щангистът Стефан Топуров е първият в света, който повдига над главата си тежест три пъти колкото собственото тегло и поставя четири олимпийски рекорда. Още преди да е чула края на въпроса, тя закова верния отговор за това къде са се провели първите олимпийски игри – Атина, 1896 г.

Не по-малко уверена и знаеща бе и класираната на втора позиция Нели Колева. Баскетболистката от 10 а клас почти не отстъпваше на своята съперничка по бързина и точност в отговорите. Трета се оказа Михаела Ламбова от 11 а клас – състезател по академично гребане, а четвъртата позиция зае Пламена Михайлова от 10 г клас. Момичетата получиха ваучери за книжарница „Сиела“, раница от Български олимпийски комитет, чанта от НСА.

„Най-великата победа е, когато превъзмогнеш собствените си възможности. Впечатлен съм от знанията и състезателния дух, който демонстрираха учениците. Надявам се един ден да станат наши студенти“, каза проф. Митев. А директорът Ружка Генова изрази увереност, че в залата се намират бъдещите олимпийски шампиони, които ще затвърдят славата на СУ „Васил Левски“.