Педагогическият съвет на Професионалната гимназия по битова техника ще решава за наказанието на виновния ученик от 10 клас

Конфликт за учебници прерасна в жестока агресия – 8-класник от специалност “Компютърни мрежи” в Професионалната гимназия по битова техника е в болница с комоцио.

Инцидентът се е разиграл вчера около 12.30 часа по време на междучасие край двора на училището. По-голям ученик от 10 клас е пребил 14-годишното момче, заради разговори за учебници, които е отказало да закупи, тъй като вече си имало. Учител вижда пострадалия и го води в медицинския кабинет на гимназията, където му е оказана първа помощ и е уведомен родител. Директорът Гергана Георгиева веднага се обажда на Спешна помощ, която го отвежда в УМБАЛ „Св. Георги“. Информация за случая е подадена в Четвърто РУП и към инспектор Детска педагогическа стая.

Училището е започнало и своя вътрешна проверка, за да установи точно какво се е случило, тъй като Педагогическият съвет трябва да вземе решение как да постъпи с виновника. Предстои преподавателите да проведат разговори с ученика, сочен за извършител на инцидента. Санкцията според Закона за предучилищното и училищното образование предвижда преместване в самостоятелна форма на обучение, ако ученикът е навършил 16 години, или прехвърляне в друго училище.

В училището има педагогически съветник и медиатор по национална програма “Подкрепа за успех”.

Бащата на пострадалия 8-класник Красимир Наков в момента дава показания при следовател. Той е категоричен, че трябва да има наказание за виновника, “за да не създадем поредния престпник, който се смята за недосегаем”.

Изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Антоанета Кръстанова е получила доклад от директора на училището Гергана Георгиева, който ще бъде изпратен и в МОН.