Две мобилни изложби – за историята на пловдивския баскетбол и за българските откриватели, са подредени във фоайето на учебното заведение

Лекоатлетически турнир организира утре Спортно училище „Васил Левски“ по повод 72 години от основаването си. Началото е в 10 часа на стадион „Пловдив“, където учениците ще се състезават в дисциплините: бягане 60 метра, скок дължина, хвърляне на плътна медицинска топка и теглене на въже – по групи спорт и на елиминационен принцип. Те ще премерят сили в три възрастови групи – V-VII клас,  VIII- X клас и XI -XII клас. Главен съдия на турнира ще бъде треньорът Ангел Лафчиев. За победителите са предвидени медали и грамоти.

Във връзка с годишнината във фоайето на училището са подредени две мобилни изложби. Едната разказва за историята на пловдивския баскетбол и именити състезатели, сред които Пенка Стоянова, Ани Узунова, Тодорка Николова, Ангелина Михайлова, Станил Станилов, Божидар Бояджиев. Втората експозиция е на Националния политехнически музей и включва постери, посветени на 11 видни български учени. Изложбата „В света на българските откриватели и изобретатели“ представят някои от големите имена в българската наука, допринесли за световния прогрес – акад. Ангел Балевски – основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите; Асен Йорданов – конструирал първия български моторен самолет; Джон Атанасов – публично провъзгласен за бащата на световната компютърна революция по инициатива на Щатския университет на Айова през 1983 г.; д-р Стамен Григоров – известен като откривател на Lacto bacterium bulgaricum.

52 възпитаници на Спортното училище са включени в проекта към Министерството на младежта и спорта за участие в лагер в Център за подготовка на резерв за спорта за високи постижения или бившето Олимпийско звено. Първите две групи вече се завърнаха от Кърджали и Варна, предстои подготовката на третата.

„В момента сме в активен състезателен сезон. Можем да се похвалим вече с успехи на момичетата по художествена гимнастика, със седмото място от европейско първенство на Иван Табаков от СК „Хеброс“. Четирима наши ученици са в националния отбор по плуване“, каза директорът Ружка Генова. В сградата на училището и в залите се следи стриктно за дезинфекцията във връзка с КОВИД-19, а при най-малки симптоми на ученик в даден клуб, се тества цялата група. Целта е да не се допуска разпространение на заразата. За момента заболеваемостта е ниска, отчита Генова.