Олимпийски медали, хронометри от 70-те подреди в експозиция училището, което утре отбелязва 65-та годишнина

 

DSCF4539

 

Музей на славата и барелеф на Васил Левски бяха открити днес в Спортното училище по повод 65-тата му годишнина. Барелефът е дело на скулптора Жорж Трак. По време на освещаването прозвуча “Молитва за Левски” – стихотворение, написано от бившия възпитаник на училището Христо Гонов: “Твойта мярка ни трябва, твоят апостолски жест/за да няма в душите ни предателски дракони/и като теб да можем да мрем за едната чест-/трябваш ни, Дяконе.

Реликви на именити спортисти от училището са подредени в Музея на славата, уреден в залата на едно от общежитията. Учениците с възхищение разгледаха вчера олимпийския медал на щангиста Георги Шиков от Китай 2010 година, греблата на Ваня Гешева и Илияна Данчева, отличията на бронзовата медалистка по джудо Цветана Божилова. Сред експонатите може да се види и бронзовият медал на Димитър Кумчев, една от купите на трикратния световен и олимпийски шампион по вдигане на тежести Севдалин Маринов хронометър и уред за измерване напрежението на мускулите от 70-те, видеокамера с възпроизвеждащо устройство и осцилограф.

След години тук да бъдат подредени и вашите купи и медали, пожелаваха учители на петокласниците, които нямаха търпение на докоснат реликвите, чинно подредени на опашка. За учениците от 5 до 8 клас бе предвидена и лекция за версиите около смъртта на Апостола.

Утре от 11 часа е тържественият концерт в “Санкт Петербург”, на който ще присъства и първият випуск на училището.