В официално писмо до МОН лидерът Юлиян Петров настоява да се направи корекция според договореното в последния анекс към КТД

Само 25,1% от работещите в системата на средното образоване са с увеличени работни заплати. Това показва проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Лидерът Юлиян Петров е изпратил официално писмо до министъра на образованието, с което настоява незабавно да бъде направена корекция на работните заплати според договореното в последния анекс към КТД.

„Част от директорите очакват промени в Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда, а други – инструкции от МОН или работодателските организации. Синдикат „Образование“ настоява през регионалните управления МОН да даде указания на директорите да пристъпят към увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти средно с 12,3%“, уточнява Петров.

Около 15% от участниците в допитването са заявили, че в техните образователни институции няма да имат достатъчно средства, за да се спази предвиденото увеличение. 96% от респондентите учители смятат, че при актуализация на държавния бюджет трябва да се направи ново 10% завишение на заплатите в образователната сфера, защото дори официалната инфлация е по-висока от досегашното.

Синдикат „Образование“ ще предложи на правителството 10 на сто увеличение на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г. Дори е готов да предприеме протестни и стачни действия, ако исканията не се приемат.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.