В официално писмо до МОН лидерът Юлиян Петров настоява да се направи корекция според договореното в последния анекс към КТД

Само 25,1% от работещите в системата на средното образоване са с увеличени работни заплати. Това показва проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Лидерът Юлиян Петров е изпратил официално писмо до министъра на образованието, с което настоява незабавно да бъде направена корекция на работните заплати според договореното в последния анекс към КТД.

„Част от директорите очакват промени в Наредба 4 за нормиране и заплащане на труда, а други – инструкции от МОН или работодателските организации. Синдикат „Образование“ настоява през регионалните управления МОН да даде указания на директорите да пристъпят към увеличение на работните заплати на педагогическите специалисти средно с 12,3%“, уточнява Петров.

Около 15% от участниците в допитването са заявили, че в техните образователни институции няма да имат достатъчно средства, за да се спази предвиденото увеличение. 96% от респондентите учители смятат, че при актуализация на държавния бюджет трябва да се направи ново 10% завишение на заплатите в образователната сфера, защото дори официалната инфлация е по-висока от досегашното.

Синдикат „Образование“ ще предложи на правителството 10 на сто увеличение на работните заплати на учители и служители при актуализация на държавния бюджет за 2022 г. Дори е готов да предприеме протестни и стачни действия, ако исканията не се приемат.