Регионалното управление на образованието проучва готовността на училищата да организират електронно обучение срещу допълнително заплащане

Специален списък ще определя при какви заболявания децата ще учат дистанционно. Педиатрите и директорите на училищата ще получат списък от Експертния съвет по педиатрия, който ще съдържа диагнозите, които са  предпоставка някои от децата да учат дистанционно. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. При наличие на тези диагнози, родителите да имат право на избор за начина на обучение. Той изключва възможността от масови злоупотреби, тъй като по-голямата част от родителите предпочитали присъствено обучение, а едва 20 на сто подкрепяли изцяло дистанционната форма.

Ако дете даде положителна проба, съответният клас ще минава в карантина и 14 дни дистанционно обучение. След това децата ще се връщат обратно в класните стаи, поясни доц. Кунчев. Според него масови изследвания на контактни лица, ако едно дете е дало положителен резултат, няма смисъл да се правят. При позитивен тест е достатъчно да бъде карантиниран само класът на съответния ученик, смята експертът. Налагащите се тестове ще се покриват от Здравната каса.

Междувременно Регионалното управление на образованието започва проучване на готовността на училищата да организират дистанционно обучение. По заръка на МОН трябва да се установи какво е желанието на училищата от областта и дали разполагат с необходимите технически и технологични условия, както и с подготвени учители, за да организират обучение от разстояние срещу допълнително заплащане. Резултатите от допитването трябва да станат ясни до 26 август.

Паралелно с това се провежда и анкета, в която директорите трябва да посочат дали в ръководените от тях учебни заведения има осигурена топла вода в санитарните помещения.

До началото на учебната година от МОН ще искат школата да имат екшън план за действие при случай на коронавирус, но те не трябва да бъдат разписани. Според просветния министър Красимир Вълчев, ако някое училище желае да реализира хибриден образователен процес, въпреки че такъв се организира трудно, той може да го направи, но това означава два пъти повече класове. По думите му наесен част от училищата ще стартират ефективно дистанционна форма на обучение.

Във връзка с подписката на родители, които не искат да пускат децата си присъствено в клас, Вълчев подчерта, че те имат право на избор, но добави, че над 20% са учениците от семейства, в които липсва отношение към образованието. Ако те имат възможност да избират дали да пуснат детето си в реална класна стая или електронна среда, това ще бъде възможност да не ходи на училище, което пък е обвързано със социалните помощи.