Седмокласници от ОУ „Иван Вазов“ изследват възникването на „черната музика“, рока и влиянието на технологиите за популяризиране на стиловете

Седмокласници пяха спиричуъли и свириха на акустични китари на мултидисциплинарен открит урок в ОУ „Иван Вазов“ в село Калояново. Днес учениците представиха работата си по проект „Популярната музика на ХХ век. Учим английски чрез технологии и изкуство“, който се реализира по идея на учителя по музика Ангел Ненов в екип с колегите му по английски и информационни технологии – Анелия Кирилова и Милена Въжарова.

Наред с презентациите на темите, седмокласниците се проявиха и като музикални таланти, илюстрирайки изучаваните музикални стилове. Адриана Генчева и Дияна Цонева пяха в дует популярния спиричуъл „Go down moses“. Мария Филипова и Никол Ненкова съпровождаха на акустични китари изпълнението на първокласничката Йоана Човалска. Тя обра овациите с популярния хит на Мария Нейкова „Вървят ли двама“. Рая Папазова от 3 клас изпълни „мъжка“ песен – незабравимата „Love my tender“ на Елвис Пресли, отново под съпровод на акустични китари. На финала участници и гости изпълниха заедно „Две следи“ в кавърверсията на „Д-2“.

Проекът се реализира в четири етапа, като в първия учениците подготвяли материалите в часовете по музика, разделени на групи. Първата изследвала възникването и  развитието на „черната музика“ в Северна Америка – плантационните песни на робите от Африка, появата на госпъла, рагтайма, блуса и различните видове джаз. Втората група проучила „бялото копие“ на блуса – рокендрола, и разпространението на рок музиката в световен мащаб. Третият екип изследвал появата и влиянието на технологиите и медиите за разпространението и популяризирането на музикалните стилове на ХХ век.

„Учениците преведоха всички материали и примерни песни и овладяваха презентационни умения на английски език, а в часовете по информационни технологии подготвиха мултимедийни презентации, в които добавихме видеоклипове, снимки, анимации“, пояснява Ангел Ненов.

Той и колегите му провели няколко мултидисциплинарни урока, в които учениците подготвили и превърнали отделните елементи в готов продукт, който да бъде представен пред публика.