Центърът за образование, възпитание и забавление работи целодневно с деца от 6 до 11 години

СПА център за мобилни телефони – възможно ли е това? Да и ефектът може да се види още при първите посещения в „Детска Планета“, където джиесемите релаксират на специално пригодено за тях място и няма никаква опасност да бъдат обезпокоявани. В Центъра за образование, възпитание и забавление  електронното устройство за комуникация си почива, докато децата смятат, четат, пишат, работят по проекти и презентации, експериментират с природни и арт материали или пък майсторят кулинарни изкушения.

„Децата са приели това правило, родителите  – също. Ако е наложително да се свържат, винаги могат да го направят чрез преподавателя. Идеята е да ги откъснем от телефоните за времето, в което са при нас и трябва да подготвят уроците си, да надградят знания, да прочетат книгите от летния списък или просто да поиграят навън“, обяснява Румен Банков.

Той е дългогодишен начален учител, а през последните пет години е лицето на образователния център, разположен в затворения комплекс „Роял сити“. След като свършат учебните занимания, децата се възползват от огромната градина на комплекса, за да разпуснат и да се забавляват.

Учебният център отваря врати на 1 юни и така естествено идва и името му – „Детска Планета“. Това обаче съвсем не означава, че децата тук не спазват правила, напротив. За да го докаже, Банков прави експеримент и пуска определен сигнал, без да ги е предупредил предварително. За момчетата и момичетата, които в момента прекарват ваканцията си в лятната занималня, това е знак, че трябва да се съберат в предверието, защото имат да им съобщят нещо важно. При музикалния сигнал за хранене те знаят, че преди това задължително измиват ръцете, а докато похапват, могат да четат вдъхновяващи мисли, изписани на стената пред тях: „Волята е коренът, знанието е стъблото и листата, а чувството е цветето“; „Знанието е съкровище, което ще последва своя собственик навсякъде“; Приятелството е пътека, по която трябва да се върви ежедневно, иначе тя се покрива с бурени“.

За улеснение на децата, на стените са окачени таблицата за умножение и основните правописни правила, географски карти на България и света, а в библиотеката могат да се намерят всички необходими помагала от 1 до 5 клас, както и книгите за прочит в начален етап.

Петя живее в Кюстендил, но през лятото гостува на баба си в града под тепетата. Дошла уж за седмица в центъра, но толкова й харесало, че остава за месец. „Прочетох 16 книги през ваканцията“, казва не без гордост 3-класничката, докато отгръща поредната страница от приказките на Шарл Перо. Нунцио пък бърза да се похвали на всички, че е бронзов медалист от последното издание на престижното международно състезание „Математика без граници“, на което се оказал сред финалистите. Раздвоен между голямата си страст – футбола, и задачите, той очаква от г-н Банков поредната доза упражнения по матемитака преди да поеме за тренировка.

Преди няколко седмици децата се включили и в четиридневен лагер в Калофер, където не само посетили музеите и природните забележителности, но събирали билки, правили хвърчила и палили лагерен огън. Вече си имат и своя био градинка в Калояново, за която ще се грижат целогодишно.

„Освен летни занимания, ние организираме и осъществяваме съобразена с най-новите изисквания учебна подготовка през цялата година“, уточнява Румен Банков. Към настоящия момент капацитетът на центъра е 24-28 ученици, разпределени в няколко групи. С децата работят студентките по начална педагогика Виктория и Цвети, които обаче били и запалени кулинарки, така че в почивките майсторят с децата пици, мъфини и шоколадово суфле. Дали защото е мъж обаче, г-н Банков е неизменният любимец на децата, които не пропускат да му оставят артистично послание върху бюрото преди да се приберат у дома.

За контакти:

0877 277 723

detplanet@abv.bg

гр.Пловдив бул. Дунав 5