Петокласници  от ОУ „Тодор Каблешков“ търсиха отговори на казуси, свързани с добродетелите, чрез QR кодове на открит урок по Национална програма „Иновации в действие“

Второкласници разпознават емоциите на герои в съчинена от тях история

Социално-емоционално учене, залегнало в иновативните предмети „Аз и другите“ и „Лидерът в мен“, демонстрираха преподаватели от ОУ „Тодор Каблешков“ на открити уроци пред ученици и учители от ОУ “Панайот Волов” – с. Мадара, община Шумен, СУ “Максим Райкович” – гр. Дряново, и ОУ “Любен Каравелов”, с. Узунджово, Хаскова област. Как протича процесът на развитие на социално-емоционални компетенции и поведенчески модели по време на учебни занятия в начален и прогимназиален етап, показаха пловдивските педагози пред своите гости по Национална програма „Иновации в действие“.

Директорът Емилия Алексиева постави гостите в ролята на ученици и ги въвлече в дейности от урок по тема “Поставяне и постигане на цели”. Всеки от тях трябваше да си постави цел, да опише стъпките за постигането й, да отчете силните си страни, както и възможните пречки, като измисли стратегии за преодоляването им.

В клуба за занимания по интереси “Програмиране с Lego Spike Education” петокласниците въведоха присъстващите в темата “Опазване на околната среда”. Децата обясниха за вредите от  замърсяването на природата и как това влияе на въздуха, животните и хората. Като решение на проблема и с помощта на преподавателя Ася Драгинова те построиха изкуствена ръка, с която да почистват училищния двор.

Как да разпознават собствените си емоции и тези на другите чрез различни дейности и игри научиха децата от 2 а клас. Учителите Мирослава Драгославова и Моника Георгиева включиха в урока виртуалната и добавена реалност и ръководеха разпределените по групи деца да осмислят стратегии за преминаване от негативни в положителни емоции. Чрез “Часовник на емоциите” те стигнаха до извода, че в една и съща ситуация човек може да изпитва едновременно различни чувства. Учениците разпознаваха емоциите на герои в история, която съчиниха по дадено начало и край. И разбраха, че също като лошото време, неприятните емоции си отиват, а след тях, като цветната дъга, отново изгряват щастието и радостта. Със свитъци от позитивни послания  второкласниците изпратиха своите гости.

“Колелото на възможните решения” бе темата на иновативния урок на 2 б клас. В началото на часа педагогът Ралица Манолова измери настроението чрез Барометър на емоциите. Децата се концентрираха върху положителните и помогнаха на малкото момиченце Мери, попаднало в неприятни ситуации. Те разпознаха емоциите, които то изпитва, помогнаха му да ги овладее и дадоха съвети как да разреши конфликтите си. Посочиха различни стратегии от Колелото на избора, които Мери може да използва, за да се справи с всяка ситуация. Разделени на групи, учениците съчиниха и Аз-послание – един от начините за конструктивно разрешаване на конфликти.

Чрез QR кодове пък четвъртокласници търсиха отговори на казуси, свързани с добродетелите. А чрез „бягаща диктовка“ преписаха цитати за значимите качества на личността. „Силните страни на човек са като диамантите – ако се грижим за тях, те ще блестят по-силно в сърцата ни“, обобщи преподавателят Мирослава Драгосавова. И прикани децата да опишат най-ценните си качества в „Съкровищницата за добродетели“ на класа.

Учители и ученици от ОУ „Тодор Каблешков“ гостуваха на ОУ „Панайот Волов“, където наблюдаваха два интердисциплинарни урока в начален и прогимназиален етап. Заедно с това те успяха да видят средновековния барелеф Мадарски конник, обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство, посетиха и културно-историческия комплекс „Двор на кирилицата“ и мемориалния комплекс „1300 години България“ в Шумен.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.