20161028_1140480-1280

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и председателят Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева посетиха днес Детската къща към Комплекса за социални услуги в квартал „Коматево”. Повод  бе стартът на инициативата „Деца помагат на деца”.

Целта е членове на Съвета на децата да помагат на връстниците си в Центровете за настаняване от семеен тип да подготвят уроците си, заедно с тях да пишат домашните си и да подкрепят интеграцията им, тъй като някои от тях имат много тежка съдба.

От Пловдив Борис Ангелов и Цветан Тодоров са представители на Съвета, които заявиха, че ще се постараят да привлекат още свои връстници в каузата. Общо 13 деца са настанени в къщата в „Коматево”. По време на срещата те разказаха за какво мечтаят и обещаха да бъдат по-старателни в училище.

Министър Русинова подари на децата дъска, след което, заедно със заместник-кмета Георги Титюков, изиграха една игра на джаги.

„Съветът на децата много ни помага, когато творим законодателство за тях. С това, че те са ангажирани по този начин, се учат на отговорност и политики и са в непрекъснати разговори и обсъждания за законодателни иницитиви. Имаме много доброволци, които искат да помогнат на децата от институциите”, каза Русинова.

dsc_6740-1280