Консорциум „PlovdivWineUni“ направи стъпка към разширяване и присъедини два нови стратегически партньора – София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Досегашните участници – Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университет, подписаха днес меморандум за сътрудничество с авторитетните бизнес организации.

„Разширяването на „PlovdivWineUni“ към бизнеса гарантира максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на OIV „Технология на виното и напитките на винена основа“, заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. А в изпълнение на поетите международни ангажименти консорциумът ще провежда редица проучвания, ще издирва и възстановява автохтонни сортове и др., тъй като гроздето е стратегически продукт. Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организацията, посочи ректорът.

„Консорциумът обединява науката, образованието, научноизследователската дейност с приложно значение, развойната и производствената част“, изтъкна почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев. Ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел.

Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева уточни, че нейният екип ще проучва благоприятните и негативни ефекти на виното върху човешкия организъм.

„Аграрните науки винаги са били свързани с хранителните, а ние притежаваме колекция от над 400 сорта грозде и собствена винарска изба, в която могат да се правят редица изследвания“, заяви ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за ползване от консорциума, а тяхна мисия е да подпомагат научната дейност по пътя към комерсиализацията.