Консорциум „PlovdivWineUni“ направи стъпка към разширяване и присъедини два нови стратегически партньора – София Тех Парк и Европейската лига за икономическо сътрудничество-България. Досегашните участници – Университетът по хранителни технологии, Медицинският и Аграрният университет, подписаха днес меморандум за сътрудничество с авторитетните бизнес организации.

„Разширяването на „PlovdivWineUni“ към бизнеса гарантира максимално добри условия за провеждане на обучението по международната магистърска програма на OIV „Технология на виното и напитките на винена основа“, заяви ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов. А в изпълнение на поетите международни ангажименти консорциумът ще провежда редица проучвания, ще издирва и възстановява автохтонни сортове и др., тъй като гроздето е стратегически продукт. Предстои създаването в УХТ и на изнесен център на OIV на Балканите, който ще подпомогне разширяването на организацията, посочи ректорът.

„Консорциумът обединява науката, образованието, научноизследователската дейност с приложно значение, развойната и производствената част“, изтъкна почетният професор на УХТ и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество Бранимир Ботев. Ролята на лигата е да улесни контактите с институциите в Брюксел.

Ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева уточни, че нейният екип ще проучва благоприятните и негативни ефекти на виното върху човешкия организъм.

„Аграрните науки винаги са били свързани с хранителните, а ние притежаваме колекция от над 400 сорта грозде и собствена винарска изба, в която могат да се правят редица изследвания“, заяви ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

Според зам.-председателя на УС на София Тех Парк Натанаил Стефанов техните лаборатории са отворени за ползване от консорциума, а тяхна мисия е да подпомагат научната дейност по пътя към комерсиализацията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.