18-тото издание на националната надпревара, чийто основен организатор е ОДК, ще се проведе в два етапа – онлайн и на живо

Покана към деца и младежи за участие в Националния конкурс за изпълнители на забавна песен отправя Центърът за подкрепа за личностно развитие – ОДК. 18-тото издание ще се проведе в два етапа, заради наложените противоепидемични мерки.

Според регламента в творческата надпревара могат да се включат участници до 18 години. Те ще се представят онлайн и на живо.

В категория „Солисти“ ще се допускат индивидуални изпълнители, разпределени в следните възрастови групи:

І група – до 7 години

ІІ група – до 10 години

ІІІ група – до 13 години

ІV група – до 18 години

В категория „Вокални ансамбли“ могат да участват дуети, триа, квартети, квинтети, вокални групи с по-голям брой участници в следните възрастови групи:

І група – до 11 години

ІІ група – до 18 години

Заявките за участие за първи етап, декларация по ЗЗЛД и видеоклипове се приемат от 10.03. до 11.04.2021 г. Заявката представлява Гугъл формуляр, публикуван на интернет страницата на ОДК, в който се поместват и линковете на видеата на двете песни. Изискването към участниците е да представят 2 клипа (заснети вкъщи или в репетиционна зала) с обща продължителност до 7 минути. Едната песен задължително е българска, на български език. Видеото трябва да е хоризонтално, без монтаж и накъсвания на звук/картина. Видеоклипове от концерти, участия и други конкурси не се приемат, уточняват организаторите.

Резултатите за допуснатите до втория етап ще бъдат обявени до 26.04 на интернет страницата на ЦПЛР – ОДК и на страницата на конкурса във Фейсбук.

Право на участие във втория етап на конкурса имат солистите, класирани на първите 15 места в своята възрастова група. Вокални ансамбли, наредили се на първите седем места от възрастовата група, ще бъдат допуснати до втория кръг, който ще се проведе на 25-26 юни. Класирането във втория етап не се влияе от резултатите на изпълнителите в първия.

Журито се състои от изявени пловдивски творци – педагози, музиканти, актьори, хореографи. Гласови възможности, точност при интониране, ритмичност и избор на репертоар са техническите критерии за оценка, а музикалните и художествени, по които ще бъдат оценявани изпълнителите, са динамика, фразиране, артикулация и дикция. Не на последно място е сценичното поведение, интерпретация и цялостно въздействие.