Ботев, Левски и Петър Берон оживяха в Професионалната гимназия по електротехника за Деня на будителите

23140600_1134511450017684_442542238_n

Кога е написано стихотворението „Татковина”, къде е роден авторът на „Новото гробище на Сливница”, какво знаете за автора на „Елегия”. Това бяха част от въпросите, с които трябваше да се справят за отрицателно време учителите от Професионалната гимназия по електротехника. В голямото междучасие днес преподавателите бяха сюрпризирани от бойна дружина, облечена в народни носии и военни униформи. В челните редици, с гордо вдигната глава, те разпознаха Ботев, Левски и автора на Рибния буквар – Петър Берон. Учителите по български език пробваха да останат пасивни, но в един момент не се въздържаха и подадоха жокери на колегите си, за да им помогнат за верните отговори.

Смяната на ролите, в които учениците се оказаха изпитваща страна, се случи по инициатива на Училищния парламент на гимназията. Идеята на момчетата и момичетата бе да припомнят откъси от известни литературни творби и да събудят спомена за великите българи.

„Искахме да покажем на учителите, че можем сами да се справим, а заедно с това да ги провокираме”, обясни 9-класничката от „Компютърни мрежи” Станислава Тодорова, която е и председател на Училищния парламент.

„Днес сме тук, свободни, заради саможертвата на нашите баби и дядовци, герои, които са пролели кръвта си за свободна България. Просветители, книжовници, революционери и будители, отдали живота си за запазване на българщината.

Стоим пред вас, днешните будители – учителите ни, съзнавайки, че на раменете си носите нелеката задача да запалвате българския дух в сърцата ни. Правите го тихо, всекидневно, въпреки всичко. Бъдете сигурни, че това което ще ни дадете днес – знанието, личния пример, ще са важни утре”, обърна се към учителите 10-класникът Димитър Малинов.

Стихове на Ботев, Вазов и Славейков трябваше да разпознават събраните в учителската стая педагози. Литераторите опитаха да останат пасивни, но не се сдържаха и дадоха жокери на колегите си, за да ги насочат към верните отговори.

Облечените в народни носии и униформи ентусиасти влязоха и в часовете на съучениците си, за да разиграят откъс от „Крадецът на праскови” и да проведат с тях викторината, с която изненадаха и учителите си.

23115061_1134390473363115_147551700_n