събор

Нека да приемем, че това е едно добро пожелание. С финансовия министър винаги сме знаели, че това, което можем да отделим, трябва да се даде на учителите. Приемам, че казаното от Меглена Кунева на Учителския събор, е да покаже, че има грижа за тях. И то действително има. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод разногласията договорено ли е всъщност 10-процентно завишение на възнагражденията на педагозите или това на този етап е по-скоро пожелателно.

Винаги съм бил против да се противопоставят различни съсловия. От събраните допълнително средства от контрабанда в края на миналата година дадохме 20 млн. лева допълнително за учителите, коментира още Борисов и увери, че ще се търсят варианти за повишение на учителските заплати. Кой не иска да даде повече за учителите? Аз искам двойно да им дам. Искам и на докторите, и на полиците да дам“, каза още премиерът.

Откъде всъщност започнаха разногласията и полемиката? В петък синдикатите шумно огласиха договореното в новия Колективен трудов договор на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в МОН, в който се предвижда 10 на сто завишение на минималната работна заплата в системата от 1 януари догодина, както и други финансови стимули. КТД бе подписан на Учителския събор. След изказването на премиера обаче, че разчети към този момент не са правени и пари сега няма, се наложи да бъдат пускани записи от събора, за да се чуят точните думи на министър Меглена Кунева. И се оказа всъщност, че тя казва: „Ще работим за увеличение“, а не че такова е заложено.

Откъде тръгва всичко тогава и на чий гръб бе направен този пиар? Тук следва да поясним, че в чл. 27 от новия КТД е записано: „Предприемат се действия за увеличаване на минималната работна заплата на педагогическите специалисти с поне 10%, а на лекторските – с минимум 20 на сто“. В чл. 28 пък се казва, че социалните партньори ще отстояват увеличение на единния разходен стандарт за издръжка на ученик.

Потърсихме за коментар лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева:

16(35)

-Г-жо Такева, защо учителите се оказаха излъгани?

-И аз не знам защо се създаде предпоставка за напрежение. Чухте какво каза президентът на КНСБ Пламен Димитров – че от септември започва процедура по бюджетната рамка за 2017 година.

-След като се похвалихте още в петък обаче, учителите останаха с убеждение, че увеличението е факт и сега са безкрайно разочаровани.

-Членовете на СБУ знаят за какво става въпрос. Платените клакьори, хората, които търсят сензации и са неудовлетворение от себе си и целия свят, създават напрежение. Процедурата започва. Политиката на КНСБ е да не си оставя магарето в калта, ако мога така образно да се изразя. Но знаете, че в нашата държава няма ненаказано добро.

Сметките май се оказаха без кръчмар – в това е проблемът.

-Синдикатът на българските учители знае своята сила. Дълбоко съм убедена, че нито премиерът ще направи нещо, което да е срещу учителите, нито финансовият министър. Министърът на образованието е вицепремиер на тази държава, нека не забравяме това. Финансовото министерство и КНСБ водят преговори вече близо две години. Всички висшисти, в това число и учителите, които завършват висше образование и работят по специалността си, да получават един път и половина основна работна заплата, по висока от минималната. Убедена съм, че ще доведем нещата до край.

1 КОМЕНТАР

  1. Тая Янка Такева е вечна! Сигурно отива към 160 години вече ?

Коментарите са затворени.