Община Пловдив и синдикатите подписаха отраслово споразумение за служителите в здравеопазването

Служебен, а не платен отпуск при влошена епидемична обстановка, могат да ползват работещите в ясли, детски градини и училища медицински специалисти. Той ще се счита за трудов и осигурителен стаж.

За това се договориха днес кметът Здравко Димитров и председателят на КТ „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев, които подписаха отраслово споразумение за работещите в общинското здравеопазване. Подпис под документа са положили и ръководителите на КНСБ в града.

При приемане на държавния бюджет и подписване на отрасловото споразумение на национално ниво, възнагражденията на служителите ще бъдат актуализирани спрямо средната заплата в сферата на здравеопазването, се казва още в документа. Той се отнася за здравните работници, които се грижат за децата в общинските детски ясли и градини и за медицинските специалисти в общинските училища.

„Община Пловдив държи на социалния диалог и заедно със синдикатите защитава интересите на служителите, които не са регламентирани в Кодекса на труда“, коментира кметът Здравко Димитров.

Припомняме, че през април миналата година на национално ниво бе подписано допълнително браншово споразумение към Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване”, според което следва да се анулира ползваният от здравните работници платен личен отпуск и да се разреши служебен такъв. Причината бе изчерпаният отпуск на служителите заради извънредното положение.