„Доволна съм от съграденото от мен и екипа ми през изминалите шест години, но съм силно притеснена за бъдещето”, коментира настоящият директор Илияна Данчева

След 7 години пауза бивш зам.-директор на Спортното училище отново се завръща, но вече на най-високия ръководен пост. Шахматистката Ружка Генова се оказа класирана на първо място в конкурса за директор, проведен миналата седмица в Министерството на младежта и спорта, разбра „Уча в Пловдив”. Общо шестима кандидати подадоха документи за участие, но до теста бяха допуснати четирима от тях. До интервю стигнаха трима – настоящият зам.-директор Величка Мицина, която бе и фаворит за мястото, Ружка Генова – към момента зам.-директор на ОУ „Гео Милев”, и Славка Иванова – бивш експерт в общинската дирекция „Спорт и младежки дейности”.

Припомняме, че Генова е била зам.-директор АСД на Спортното училище и се кандидатира за шефския стол заедно с настоящия директор Илияна Данчева. На тогавашния конкурс надделя концепцията на Данчева, а впоследствие Генова се оказа извън екипа й. Генова бе сред кандидатите на конкурса за директори на общински училища през декември миналата година, но не успя да се пребори.

До конкурс за Спортното училище, което вече е държавно, се стигна заради навършването на пенсионна възраст на Илияна Данчева. Тя работи повече от година, след като има години за пенсиониране.

„Доволна съм от съграденото от мен и екипа ми през изминалите шест години. Заварих затворен пансион, дълг от 1.2 млн. лева към ЕВН, както и 50 000 лева за такса смет. Тогава комисията, която ме въведе в училище, съвсем сериозно ми зададе въпроса поемам ли ангажимент да го ръководя при тези условия. И аз се съгласих. Изчистихме дълговете. Още първата година реализирахме 84 000 лева преходен остатък”, припомня Данчева.

По време на нейния мандат бе реновиран пансион 1, баните на пансион 2, както и класните стаи на източното крило. С отпуснати от Министерството на спорта 2.2 млн. лева бе саниран учебният корпус. Издръжката на училищния стол е смъкната наполовина, тъй като не се поддържа персонал, а е отдаден под наем.

„Заплатите на учителите бяха замразени, а сега те получават сред най-високите месечни възнаграждения от всички държавни и общински училища. Както и премии. Оставям училището не просто без лев дълг, а в добро финансово състояние. Преходният остатък за 2017 година беше рекорден – 450 438 лева, а за 2018 – 317 000. От 2013 година сме регистрирани и по ДДС, тъй като имаме над 50 000 лева собствени приходи. Имаме тристранни договори с 27 клуба. Днес започна и приемът. Направихме добра рекламна кампания и се радваме на по-висок интерес в сравнение с предишни години. Работим по проекти на “Еразъм+”. Притеснена съм за бъдещето и се страхувам да не се върнем на ниво отпреди 13 години”, коментира Данчева.

За трета поредна година Спортното училище бе център за проверка на ДЗИ, а от тази и за НВО по български език. В момента комисията оценява писмените работи на 7-класниците.

На 10 октомври 2019 година Спортното училище ще отбележи 70-ия си юбилей.